Steden en gemeenten konden zich in het voorjaar kandidaat stellen voor een begeleiding bij de participatieve uitrol van een warmtenet in een woonwijk of bedrijventerrein. Uit alle kandidaten werden 3 lokale besturen geselecteerd, die mogen rekenen op een co-financiering van €12 500 per traject voor het inhuren van de nodige expertise. Zo ondersteunt het VVSG na de opmaak van lokale warmteplannen ook de actie op het terrein.
Bij de begeleiding wordt er samen met een technische en een participatie-expert naar een vooraf geselecteerde woonwijk of bedrijventerrein getrokken, die uit het warmtezoneringsplan naar voor komt als kansrijk voor de uitrol van een warmtenet. De begeleiding wenst samen met de bewoners of de aanwezige bedrijven tot een goed en gemeenschappelijk begrip te komen over de wijk/het bedrijventerrein zoals het vandaag is en van de huidige en toekomstige behoeften en wensen rond verwarming (en koeling). Op basis daarvan wordt een gezamenlijke collectieve warmtevisie- en project uitgeschreven. De mogelijke technisch-ruimtelijk transitiepaden worden uitgewerkt en voorgesteld op een laagdrempelige manier. Verder voorziet de begeleiding in een onderzoek naar de sociale, economische en beleidsmatige knelpunten die het realiseren van de verschillende transitiepaden in de weg staan. De begeleidingen betrachten te zoeken naar oplossingen om tot een breed gedragen roadmap te komen.
Volgende lokale besturen ontvingen een ondersteuning voor begeleiding van een participatieve uitrol van warmtenetten:
1. Heusden-Zolder (Onder de Poort):
De wijk Onder de Poort in Heusden-Zolder is een stratencluster die volledig afgeschermd lijkt van de rest van de gemeente. De gemeente wenst deze wijk in de toekomst om te vormen tot tuinstraten. Ondanks dat deze wijk op de inspiratiekaart weinig potentieel biedt in collectieve aanpak blijkt dat nog een groot deel van deze woningen verwarmen met mazout. De huizen zijn allemaal arbeiderswoningen voor mijnarbeiders, gebouwd na de tweede wereldoorlog met een sterk gemixte groep aan inwoners. De gemeente heeft de ambitie om via deze begeleiding alle partners die betrokken zijn binnen deze wijk rond tafel te brengen en het onderzoek te verrichten naar een collectieve bron voor warmte binnen deze wijk.
2. Mechelen (Groot Begijnhof):
De stad Mechelen wenst via dit begeleidingstraject de kans te grijpen voor een ‘warmte-eiland’ in het door UNESCO als werelderfgoed erkende Groot-Begijnhof. De wijk werd in het verleden al aangehaald als een strategisch project voor een ‘warmte-eiland’ met brouwerij Het Anker als te verkennen piste als lokale warmtebron voor een lokaal warmtenet.
Met de opmaak van het Beheerplan Groot Begijnhof heeft de stad al een ruimtelijk-participatief traject lopende waar deze begeleiding op kan inhaken. Via deze begeleiding zal de technisch-financiële haalbaarheid van het warmtenet onderzocht worden en zullen ook huisbezoeken georganiseerd worden in de woningen om de technische en financiële impact voor de woningen in te schatten.
3. Beringen (Poort West-Limburg):
Voor de stad Beringen spits dit traject zich toe op de kansen voor warmte uitwisseling op een bedrijventerrein. Het bedrijventerrein dat onderzocht wordt binnen is het Regionaal bedrijventerrein met als naam Poort West-Limburg (voorheen Ravenshout). Poort West-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Beringen, Tessenderlo en Ham in de provincie Limburg. Het is gesitueerd tussen het Albertkanaal en de autoweg E313. Het 930 ha metende terrein is het op één na grootste van de provincie, en tevens het oudste geplande bedrijventerrein in deze provincie. Binnen dit bedrijventerrein is een zone aangeduid waar collectieve warmte aangewezen zou zijn.