Zet met jouw gemeente in op duurzame ontwikkeling! Ga voor een sterk lokaal mondiaal beleid en draag via internationale solidariteit bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). 

​Kom op 14 mei naar de studiedag ‘Lokaal = mondiaal: op weg naar 2030’ en ontdek hoe je in jouw gemeente invulling kan geven aan internationale thema’s en samenwerking. 
 

Wat mag je verwachten?


08.45 - 09.15 uur -​ Onthaal met koffie​


09.15 - 10.30 uur​ - Plenaire opening
Minister-president Geert Bourgeois geeft de inleidende speech.
Vervolgens gaat VRT journaliste Katrien Vanderschoot in gesprek met Mathias De Clercq burgemeester van Gent, Koen Metsu burgemeester van Edegem  en  Katrien Partyka, burgemeester van Tienen.​​​


Stippel vervolgens je eigen programma uit en kies uit een uitgebreid gamma aan inhoudelijke sessies. ​​​​

10.40 - 11.40 uur - Blok 1​

Sessie 1.​ Poli​tiek overleg: jouw gemeente op weg naar 203​0
Hoe geef je internationale thema's politiek een plaats. Overleg voor burgemeesters, schepenen en raadsleden, gemodereerd door VRT journaliste Katrien Vanderschoot.

Sessie 2. De SDG's in je gemeentelijk beleid – resultaten SDG-piloottraject VVSG​
Hoe integreer je de SDG's in je gemeentelijk beleidsplan? Hoe maak je je collega's, bestuur en burgers warm voor de SDG's? Samen met 20 gemeenten formuleerde VVSG een antwoord op deze vragen. We gaan o.a. in op de valkuilen en succesfactoren en hoe je de SDG's kan meenemen bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning. (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 2)

Sessie 3.​​ Lokaal mondiaal beleid voor beginners​​
Het Noord-Zuid beleid of beleid voor ontwikkelingssamenwerking hebben we achter ons gelaten. Voortaan spreken we over het ‘lokaal mondiaal beleid’. Wat is precies het lokaal mondiaal beleid? Hoe vertaalt dit zich in concrete activiteiten?  (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 3.

Sessie 4. Samenwerken is cruciaal 1: scholen voor de nieuwe wereldburgers​​
Hoe kunnen scholen aan de slag met internationale thema's en hoe kan de gemeente hen daarin ondersteunen? Organisaties Djapo en Give A Day geven concrete tips over het stimuleren van actief burgerschap in het onderwijs.

Sessie 5. Samenwerken is cruciaal 2: bedrijven betrekken in je internationaal, duurzaam verhaal​
Ook ondernemingen hebben een belangrijke rol te spelen in Agenda 2030. Het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (Voka) vertelt hoe lokale besturen bedrijven kunnen betrekken in het duurzaamheidsverhaal, via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Een Vlaamse gemeente met ervaring getuigt.


12.05 - 13.05​​ uur - Blok 2

Sessie 6. De SDG's in je gemeentelijk beleid – resultaten SDG-piloottraject VVSG​​​
Hoe integreer je de SDG's in je gemeentelijk beleidsplan? Hoe maak je je collega's, bestuur en burgers warm voor de SDG's? Samen met 20 gemeenten formuleerde VVSG een antwoord op deze vragen. We gaan o.a. in op de valkuilen en succesfactoren en hoe je de SDG's kan meenemen bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning. (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 2)

Sessie 7. Agenda 2030 en de Vlaamse Overheid​
De Vlaamse Overheid ontwikkelde de Vlaamse Implementatieagenda voor Duurzame Ontwikkeling. Hierbij vormen steden en gemeenten een essentiële partner. Ontdek wat de visie is van de Vlaamse Overheid op de SDG's en hoe ze deze in de praktijk brengen. In deze sessie wordt ook de ‘SDG handleiding voor overheidsinstanties’ toegelicht, ontwikkeld door de Vlaamse Overheid ism Sustenuto.

Sessie 8. De SDG's in de praktijk: pilootgemeenten aan het woord​​
Ga in gesprek met gemeenten die deelnemen aan het SDG-piloottraject van VVSG. Zij vertellen over hun traject, halen concrete voorbeelden aan hoe ze de SDG's integreren in hun gemeente en geven een aantal nuttige tips. 

Sessie 9. Een lokaal mondiaal beleid via intergemeentelijke samenwerking​​
Met verschillende gemeenten samen een strategie en activiteiten uitwerken rond lokaal mondiaal beleid kan een meerwaarde vormen, inhoudelijk, financieel als op vlak van capaciteit. Turnhout, Essen en Lowazone lichten toe hoe ze in hun regio samenwerken rond fair trade en de SDG's.

Sessie 10. Internationale inspiratie 1: SDG's in het beleid van Rheden (Nederland)​
De Nederlandse gemeente Rheden is vorig jaar uitgeroepen tot meest inspirerende global goals gemeente van Nederland. De organisatiestructuur van de gemeente is volledig afgestemd op de 5 pijlers van duurzame ontwikkeling, het coalitieakkoord is gelinkt aan de SDG's, er zijn 17 SDG-ambassadeurs en er wordt ingezet op samenwerking met scholen en bedrijven.


14.00 - 15.00​ uur - Blok 3

Sessie 11. Lokaal mondiaal beleid voor beginners​
Het Noord-Zuid beleid of beleid voor ontwikkelingssamenwerking hebben we achter ons gelaten. Voortaan spreken we over het ‘lokaal mondiaal beleid’. Wat is precies het lokaal mondiaal beleid? Hoe vertaalt dit zich in concrete activiteiten?  (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 3)

Sessie 12. Internationale inspiratie 2: SDG's in het beleid van Utrecht en New Asker​
Utrecht (Nederland) en new Asker (Noorwegen) vertellen hoe zij de SDGs integreren in hun gemeentelijk beleid. Zo ontwikkelde Utrecht een dashboard met SDG-indicatoren. New Asker bepaalde haar proritaire SDG's en integreert de SDG's in hun nieuw beleidsplan, met oog voor brede participatie.

Deze sessie is in het Engels.

Sessie 13. Samenwerking is cruciaal 3: een sterk lokaal mondiaal middenveld​​
geannuleerd

Sessie 14. FairTradeGemeenten 2.0​​​
De campagne FairTradeGemeenten overtuigde reeds meer dan 200 Vlaamse gemeenten om ambassadeur te worden van eerlijke handel. Maar hoe veranker je dat engagement in de lokale beleidsplannen? En hoe kan de nieuwe Fair-O-Meter daarbij helpen? 

Sessie 15. De SDG's bekeken met een thematische bril
Benieuwd hoe je vanuit beleidsdomeinen als circulaire economie, smart cities, lokale voedselstrategie en duurzaam aankoopbeleid kan bijdragen aan de SDGs? Leg je oor te luister bij VVSG-experten.
 


15.15 - 16.15 uur -​ Reflectie over Lokaal = Mondiaal
Doorheen de dag lopen 4 experten als observator door de sessies. Zij brengen in een afsluitende reflectie hun bevindingen. Panelgesprek met Filip François (Bestuur en Kanselarij- Vlaamse overheid), Katrien De Pauw (Buitenlandse Zaken – Vlaamse overheid), Kris Bachus (HIVA-KU Leuven), Luc Aldon (UCLG) en Sarah Bentz (CEMR), met moderatie door VRT journaliste Katrien Vanderschoot.


15u55 - 16.15​ uur - Uitleiding door Mieck Vos, Algemeen Directeur VVSG​


16.15 - 17.15 uur - Receptie


Doelgroep

Deze studiedag richt zich tot burgemeesters, schepenen en ambtenaren van internationale samenwerking, lokaal mondiaal beleid en duurzaamheid. 

Deelnameprijs

Deze studiedag is gratis toegankelijk.

Info

  • Inhoudelijk | Hanne Albers, stafmedewerker Internationaal
    hanne.albers@vvsg.be,  02 211 56 69

  • Praktisch | Kirsten Hachmang, verantwoordelijke organisatie evenementen en vormingen
    kirsten.hachmang@vvsg.be, 02 211 56 38 

Organisatie

VVSG

_________

Betalen

Deze studiedag is gratis toegankelijk.
 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot één week voor de aanvangsdatum van de vormig.
Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat  je vervangen door een collega.

Opleidingssessies

Geen resultaten