In de Vlaamse dorpen en stadswijken nemen de parochiekerken  een belangrijke plaats in. Het zijn gebouwen met een bijzondere uitstraling en een meervoudige betekenis: voor de eredienst en liturgie, als gebeds- en stilteplek maar ook als cultureel en historisch patrimonium. Het gebruik voor de eredienst neemt dan wel op sommige plaatsen af, maar dat betekent niet dat de gebouwen daardoor hun hele betekenis verliezen. Als kerken minder intensief worden gebruikt, denken gemeente- en kerkbesturen meer en meer na over een aanvullend of nieuw gebruik. Wij ondersteunen lokale besturen en kerkbesturen in de zoektocht naar een kwalitatieve nieuwe invulling. Die kan aanvullend zijn op het bestaand gebruik of net een geheel nieuwe bestemming zijn. 

Het Platform Toekomst Parochiekerken is een samenwerking tussen de VVSG en PARCUM met de steun van de Vlaamse Overheid. We zijn het eerste aanspreekpunt voor alle vragen rond de toekomst van parochiekerken. Daarnaast ondersteunen we trajecten, begeleiden we waar nodig en versterken we de expertise van organisaties op het terrein. We werken zo ontzorgend mogelijk. We centraliseren op deze site alle informatie over de toekomst van parochiekerken.

Kerkenbeleidsplan: een actueel plan voor elke kerk

Een kerkenbeleidsplan legt de toekomstvisie vast van elke parochiekerk binnen de gemeente. Een sterk onderbouwd en gedragen kerkenbeleidsplan vormt de vertrekbasis voor de zoektocht naar een goede invulling. Een heldere strategische visie is hierbij een must. Het Platform Toekomst Parochiekerken ondersteunt je bij de opmaak, de vernieuwing en de uitvoering van het plan. Onderstaande tijdlijn helpt je plannen.

Bestemmingsprofiel

Wat kan er in mijn parochiekerk? Het Agentschap Onroerend Erfgoed ontwikkelde samen met het Platform Toekomst Parochiekerken het bestemmingsprofiel. Het helpt je inschatten wat mogelijk is op basis van erfgoed, bouwfysische toestand en architecturale mogelijkheden. Het genereert ook een lijst van gebruiksmogelijkheden die ruimtelijk passen in je kerk, als inspiratie voor toekomstige trajecten.

Het bestemmingsprofiel voedt de gesprekken tussen kerkbesturen en gemeenten met het oog op het kerkenbeleidsplan (KBP). Wanneer bijvoorbeeld via een nieuw pastoraal plan zicht komt op mogelijkheden van neven- of herbestemming, heeft het profiel een functie als eerste screening. En later eveneens, om pistes uit het kerkenbeleidsplan verder te verkennen en af te toetsen aan hun praktische realiseerbaarheid.

.

 

Inspiratiedagen Platform Toekomst Parochiekerken 19 september en 3 oktober

Parochiekerken getuigen van complexe betekenissen én gevoeligheden. Trajecten naar neven- en herbestemmingen stokken vaak wanneer de volledige financiën in beeld komen. Nieuwe invullingen roepen vragen op over beheer, het uitdragen van het project en de slaagkans op lange termijn.  

De Inspiratiedag Toekomst Parochiekerken duidt ontwikkelingen en focust op het belang van financiële haalbaarheid en beheer. Dat gebeurt via treffende praktijkvoorbeelden en prikkelende plaatsbezoeken.  

Kom naar één van onze inspiratiedagen:  

Beide dagen hebben hetzelfde opzet, maar behandelen andere cases.  Ontdek het volledige programma en schrijf je nu in.

Evenementen

Komende evenementen

16 december 2024 Inspiratienetwerk Toekomst Parochiekerken Antwerpen. 

de jaarlijkse inspiratiedag van het Platform vindt plaats op 19 september 2024 in de Sint-Odulphuskerk in Borgloon en op 3 oktober 2024 in de Heilig Hartkerk in Gent. Meer informatie volgt. 

Voorbije evenementen

Wat kan er in mijn kerk? aan de hand van een toolbox is het mogelijk om lokaal een bestemmingsprofiel op te maken van je parochiekerk. Op 13, 14 en 16 mei 2024 vonden interactieve DOE-sessies plaats in Hasselt, Antwerpen en Gent.

90 deelnemers volgden op 17 april 2024 naar het eerste Inspiratienetwerkmoment Toekomst Parochiekerken Vlaams-Brabant waarbij de Sint-Annakerk in Roosbeek centraal stond. Een overzicht van de gegeven presentaties vind je bij vorming.

Op 20 maart 2024 organiseert het Bisdom Antwerpen de webinar Verduurzamen van kerkelijk vastgoed’.

165 geïnteresseerden kwamen naar het eerste netwerk Toekomst Parochiekerken Limburg. Die vond plaats op 28 februari 2024 met als thema: Inzetten op duurzame energie bij parochiekerken. Een overzicht van de gegeven presentaties vind je bij vorming.

Op 14 december 2023 verwelkomden we in het provinciehuis Antwerpen een 70-tal deelnemers op het eerste Inspiratienetwerk Toekomst Parochiekerken Antwerpen met het thema ‘Hoe je parochiekerk verduurzamen’. Een overzicht van de gegeven presentaties vind je bij vorming.

Op 18 oktober 2023 volgden een 110-tal deelnemers onze webinar 'Kerkenbeleidsplan: opmaak of update en implementatie'. Op vraag bezorgen we je de opgenomen webinar en presentaties. Contacteer ons via info@toekomstparochiekerken.be

Op 21 september 2023 kwamen een 100-tal deelnemers naar de Inspiratiedag Toekomst Parochiekerken in de Begijnhofkerk Mechelen. Het overzicht van de presentaties, verslag vragenronde en voorbeeld van beheerovereenkomst vind je hier.

Snel naar

In de kijker

Contact

Partners

Recente items

Bestemming: Een eigen toekomst voor elke parochiekerk 1
Kennisitem - 03-06-2024
Bestemming: Een eigen toekomst voor elke parochiekerk
# Platform Toekomst Parochiekerken, Omgeving Lees meer
Omgeving: De omgevingsdienst: kanarie in de mijn van het personeelsbeleid? 2
Kennisitem - 29-02-2024
Omgeving: De omgevingsdienst: kanarie in de mijn van het personeelsbeleid?
# Mobiliteit, Omgevingsvergunning, Openbare werken | Wegenbeheer, Platform Toekomst Parochiekerken, Ruimtelijke Ordening, Wonen, Omgeving Lees meer
Kennisitem - 23-05-2023
Modules
# Platform Toekomst Parochiekerken, Omgeving Lees meer
Kennisitem - 23-05-2023
Vorming
# Platform Toekomst Parochiekerken, Omgeving Lees meer