Auteur:

Gepubliceerd op: 15-12-2023

Op vrijdag 8 december 2023 gaf de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de zorgraden versterkt. Het besluit is via vier werven voorbereid. De VVSG nam deel aan de werf over de beleidsplanning en de afstemming met het lokaal sociaal beleid.
 

Stevigere verbinding tussen Zorgraden en Lokaal Sociaal Beleid

De belangrijkste wijziging voor de lokale besturen is de sterkere band tussen de zorgraad en het lokaal sociaal beleid van de lokale besturen. De zorgraden kunnen op vraag van de lokale besturen verzamelde data leveren voor een omgevingsanalyse. Deze omgevingsanalyse kan de aanwezige data binnen de lokale besturen verrijken. Daarnaast zal het beleidsplan van de zorgraad insteken meenemen uit de meerjarenplannen van de lokale besturen. De afgevaardigden van deze lokale besturen zijn verantwoordelijk om de accenten aan te leveren.

Gezien de regie van de lokale besturen over het lokaal sociaal beleid is deze stap een logisch gevolg. Daarnaast kan de versterkte wisselwerking tussen de zorgraden en de lokale besturen alleen maar leiden tot een sterkere geïntegreerde zorg.

 

Nieuwe Subsidiestructuur Vanaf 2025

Een andere belangrijke verandering is de subsidiëring. Vanaf 2025 zal elke zorgraad een vaste subsidiëring krijgen van 60.000 euro én een variabele subsidie. Deze variabele subsidie is afhankelijk van het aantal inwoners en een aantal kwetsbaarheidsindicatoren (chronische aandoeningen, betalingsachterstanden, zeer lage werkintensiteit, alleenstaande ouders, alleenstaande 75+ en inkomen). De verhoging van de subsidiëring is een goede zaak. Kleine zorgraden winnen aan slagkracht.

 

Volgende stappen

Het is nu aan de Raad van State om het besluit van de Vlaamse Regering (BVR) te beoordelen. Definitieve goedkeuring wordt in het voorjaar verwacht. Het besluit treedt in werking op 1 januari 2025. De zorgraden krijgen een jaar de tijd om zich aan te passen.

 

Elke Verlinden