Auteur: Mike Deschamps
Gepubliceerd op: 06-11-2024
De Icare zorgolympiade daagt leerlingen in zorggerichte richtingen in het secundair onderwijs uit om hun kennis en vaardigheden te tonen. Hiermee willen de initiatiefnemers jongeren warm maken voor een job in de zorg. Ze willen de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeteren door de wedstrijd samen met partners uit te werken.
De eerste keer
Voor het eerst in de geschiedenis gaat er een zorgolympiade van start in de studierichtingen van de zorg in Vlaanderen. In vakgebieden zoals wetenschappen en techniek zijn olympiades al langer ingeburgerd. Nu volgt de zorgsector die inspirerende voorbeelden. Het idee voor de wedstrijd komt van het GO! Geraardsbergen. Alle Vlaamse scholen en leerlingen in de tweede en derde graad van het beroeps- en technisch onderwijs kunnen deelnemen. De focus ligt zowel op de zorgopleidingen die leerlingen voorbereiden op een zorgjob, als op jongeren die verder willen studeren.
Meer trots
De zorgolympiade wordt mogelijk gemaakt met geld uit het Excellentiefonds van de Vlaamse overheid. Dat fonds ondersteunt wedstrijden om leerlingen uit te dagen binnen hun vakgebied. Het doel van de wedstrijd is om zoveel mogelijk leerlingen te betrekken en hen trots te laten zijn op de studie van hun keuze. Het initiatief test niet alleen de kennis en vaardigheden van de leerlingen, maar wil de aantrekkingskracht van zorggerichte studies verhogen. De scholen verbeteren gelijktijdig hun leermethodes.
Wedstrijd
De wedstrijd verloopt in verschillende fases. Alle leerlingen starten met een digitaal leerpad. De beste 50 leerlingen gaan door naar een halve finale. In de zorglabs simuleren de leerkrachten complexe situaties en leerlingen verzorgen er bijvoorbeeld mensen met zorgnoden. De finalisten strijden voor een plek in een top 12. Uiteindelijk kiest een jury op woensdag 28 mei 2025 vier laureaten: twee per finaliteit, dubbele finaliteit en arbeidsmarktfinaliteit.
Samenwerking
Icare is een samenwerking tussen de scholen, zorgvoorzieningen en partnerorganisaties, zoals de VVSG. Veel zorgwerkgevers stellen kinderbegeleiders, verzorgenden, zorgkundigen en personenbegeleiders tewerk. Dat initiatief wil de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt versterken. De zorgolympiade vormt een belangrijke stap richting een toekomstgerichte en aantrekkelijke zorgsector voor jong talent.