sociale contact in belevingstuinen

Auteur:

Gepubliceerd op: 30-07-2024

Het is zomer, en dat merken de bewoners en omwonenden van woonzorgcentra. Lokale besturen investeren in de levenskwaliteit van de buurt rond woonzorgcentra. Nieuwe belevingstuinen zijn het resultaat. Ze maken intergenerationele ontmoetingen en contacten met de buurtbewoners mogelijk. 
 

Rolstoelschommel

In woonzorgcentrum (wzc) Hoghe Cluyse in Hemiksem staat voortaan een nieuwe beleeftuin open voor zowel bewoners als bezoekers. Bewoners uit het woonzorgcentrum naar buiten brengen, zorgt voor sociale contacten met de buurt. De medewerkers zorgden voor ideeën. De plaatselijke vereniging De Kanarie bouwde een passende volière. Een rolstoelschommel zorgt ervoor dat rolstoelgebruikers kunnen deelnemen aan buitenactiviteiten. Met beweegtoestellen, een blotevoetenpad, de gebruikelijke bloemen en planten, en een pluktuin met kruiden, prikkelen ze alle zintuigen. Bekijk de reportage.
 

Generatietuin

In Nevele realiseert het stadsbestuur een generatietuin van meer dan 2.000 m² bij wzc Ter Leenen (zorgbedrijf Meetjesland). Hier komen bewoners, hun familie, bezoekers en de buurtbewoners samen rond belevingselementen zoals een moestuin, een speelpleintje, een fit-o-meter en een waterpartij. Een dierenweide brengt jong en oud samen en stimuleert interactie. Ook in wzc Eksaarde (Zorg Lokeren) zetten ze dit jaar extra in op intergenerationeel ontmoeten in een nieuw aangelegde tuin.
 

Dagen van warme zorg dragen in Herzele

In Herzele opende wzc Ter Leen een veilige belevingstuin voor mensen met dementie. Ze maakten er heel recent een gesmaakte videoreportage ‘Dagen van warme zorg dragen’ over. De werking van het woonzorgcentrum komt ermee in de kijker. Zo trekken ze misschien nieuwe medewerkers aan.
 

Vlindertuin

In wzc De Vlinder in Harelbeke (Zorgbedrijf Harelbeke) toverde een architect de bestaande tuin om tot een vlindertuin voor bewoners met dementie. De tuin biedt een veilige en serene omgeving met duidelijke wandelpaden, voelbare planten en interactieve elementen zoals een watertafel. Door de rustgevende en prikkelende omgeving worden de zintuigen ook hier gestimuleerd. Dat draagt bij aan het welzijn en de levenskwaliteit van de bewoners. In Vinkenhof (Zorg Houthalen-Helchteren) komt er in het najaar een therapeutische tuin voor bewoners met dementie. Deze zal toegankelijk zijn voor de gebruikers van het naastliggende centrum voor dagverzorging en voor de buurtbewoners.

In wzc Prinsenhof (Rijkevorsel) realiseerde de eigen technische dienst een wandeltuin voor mensen met dementie en hun familie. Een donkere verloren plek veranderde in een uitnodigende tuin waar de geur van planten de zintuingen stimuleert en herinneringen van vroeger oproept. Bewoners kunnen er bloemen plukken om hun woongelegenheid op te fleuren of vitaminerijke bessen plukken.
 

Natuur heeft positieve invloed

Dat waren slechts enkele voorbeelden van recent aangelegde belevingstuinen rond woonzorgcentra. Het fenomeen is duidelijk in opmars. De woonzorgsector is al enige tijd bezig met een omvorming van traditionele rust- en verzorgingstehuizen naar centra waar wonen en leven even belangrijk is. Woonzorgcentra integreren zich meer in de buurt en stimuleren intergenerationele activiteiten en sociale contacten. Tuinen hebben een positieve impact op de bewoners van woonzorgcentra en centra voor dagverzorging. De tuinen maken een brug tussen de centra en de ruimere omgeving. De tijd van gesloten voorzieningen is definitief voorbij.

Mike Deschamps