Gepubliceerd op: 06-09-2024

In een recente enquête van de VVSG geeft 60% van de gemeenten aan de SDG's te willen gebruiken als leidraad voor hun volgende meerjarenplan. Wil jij ook die stap zetten? Dan is deze werkgroep iets voor jou! In vier bijeenkomsten – twee fysiek en twee digitaal – tussen november '24 en maart '25 bespreken gemeenten hun aanpak, succesfactoren en uitdagingen.
 

Doel van de werkgroep

Ben je betrokken bij het meerjarenplan? Dan ben je van harte welkom. De VVSG, samen met een externe consultant, biedt praktische methodieken en tips om de SDG's te integreren in de doelstellingen en acties van jouw gemeente. Je leert hoe je een visie en prioriteiten bepaalt op basis van de SDG’s en hoe je de SDG's monitort, rapporteert en integreert in de budgettering. Persoonlijke begeleiding op maat is mogelijk, afhankelijk van onze capaciteit.
 

Aanpak

De nadruk ligt op uitwisseling, leren van elkaar en het delen van praktische methoden. We verwachten dat deelnemers de bijeenkomsten bijwonen en tijd vrijmaken voor een individueel (online) gesprek met de consultant aan het begin en einde van de werkgroep. Zo zorgen we ervoor dat we voldoen aan ieders verwachtingen. Soms vragen we je om je eigen ervaringen te delen of om wat voorbereidend werk te doen, maar we houden dit beperkt en houden rekening met de drukke agenda's van alle steden en gemeenten.

De werkgroep start vanuit VVSG’s inspiratiegids ‘SDGs in de beheers- en beleidscyclus: meerjarenplanning' (2019). We werken momenteel aan een update, mede gebaseerd op de input uit deze werkgroep.

Wil jouw gemeente deelnemen aan deze werkgroep? Stuur dan een mail naar heleen.voeten@vvsg.be, ten laatste op 7 oktober 2024.