Auteur:

Gepubliceerd op: 07-10-2024

Verschillende overheidswebsites, ook van steden en gemeenten, waren het slachtoffer van een cyberaanval waardoor ze even offline waren, zo meldt VRT NWS. Het zou gaan om een DDos-aanval, het doel is om de website te overbelasten en zo offline te krijgen. De daders zijn een Russisch collectief, NoName057. Het doel van hun aanvallen is niet om (persoons)gegevens te stelen, maar om de werking van de organisaties te verstoren.

Wat te doen?

Ondertussen zijn de websites opnieuw online. Wees alert voor deze aanvallen. Het Vlaamse Cyber Response Team is opgericht om lokale besturen te ondersteunen bij cyberaanvallen. Breng hen op de hoogte als je slachtoffer wordt. Pas hun stappenplan toe om je als lokaal bestuur te weren tegen deze cyberaanvallen. Zorg er ten slotte voor dat je nog alternatieven hebt om je inwoners te informeren, zoals sociale media of chatkanalen.

Agentschap Binnenlands Bestuur is extra waakzaam omwille van de lokale verkiezingen komende zondag, maar er is geen reden tot paniek. Alle software voldoet aan strikte cyberveiligheidsnormen en de procedure om de verkiezingen te organiseren komt niet in het gedrang. 

 

Charlotte De Mullier