Auteur:

Gepubliceerd op: 22-08-2024

De Vlaamse Milieumaatschappij publiceerde onlangs statistieken over waterarmoede. Waterarmoede ontstaat wanneer een huishouden geen toegang heeft tot voldoende water van goede kwaliteit om in de basisbehoeften te voorzien.

  • In 2023 ontving 6,4% van de huishoudens het sociaal tarief voor water.
  • Bij blijvende betalingsproblemen kan het waterbedrijf de lokale adviescommissie (LAC) vragen om de drinkwatertoevoer te begrenzen. De LAC kan een afbetalingsplan opleggen of beslissen tot begrenzing of afsluiting van de watervoorziening.
  • Het aantal afbetalingsplannen dat via de LAC wordt opgelegd, blijft de laatste jaren stabiel. In 2023 werden ruim 46.400 afbetalingsplannen aangevraagd.
  • In het Vlaamse Gewest werden in 2023 in totaal 1.652 begrenzingen uitgevoerd na een LAC-beslissing vanwege wanbetaling. Er vonden ook 269 afsluitingen plaats om dezelfde reden. Beide cijfers vertonen een stijgende lijn de afgelopen jaren.

De rol van de OCMW’s in het begeleiden en beschermen van mensen tegen afsluiting blijft van groot belang. Water is een basisrecht voor een menswaardig leven.

Shirley Ovaere