Auteur:

Gepubliceerd op: 12-06-2024

De Europese Parlementsverkiezingen van 2024 zijn voorbij en de uitslagen zijn bekend. Op 16 juli installeert het nieuwe Europees Parlement zich. Dan kiest het Parlement zijn voorzitter en stelt het de Commissies samen. Voor nieuws over de nieuwe Commissievoorzitter wachten we tot de informele bijeenkomst van de Europese regeringsleiders op 17 juni, aangezien de Europese Raad de voorzitter van de Commissie voordraagt. De Europese Raad maakt de voorzitter vermoedelijk tijdens de vergadering van 27 en 28 juni bekend, samen met de Strategische EU-Agenda, die als leidraad voor de nieuwe Commissie zal dienen.

Een meerderheid van het Parlement moet de Commissievoorzitter goedkeuren om officieel benoemd te worden. Ursula von der Leyen, de huidige voorzitter, lijkt voldoende steun in het Parlement te hebben. De vraag is nu of de 27 regeringsleiders haar opnieuw willen voordragen en, zo ja, onder welke voorwaarden.

Tijdens de plenaire vergadering van 16 september legt de nieuwe Commissievoorzitter een eerste verklaring af over het beleid van de Commissie voor de komende legislatuur.

Na de zomer dragen ze de overige Commissarissen voor. De bevoegde parlementaire commissies ondervragen hen tijdens de hoorzittingen, die vermoedelijk in oktober en november plaatsvinden. Als alles volgens plan verloopt, stelt men de nieuwe Europese Commissie in december 2024 aan.

Het nieuwe werkprogramma voor de Europese Commissie wordt pas verwacht tegen januari 2025. Dat werkprogramma is een belangrijk moment voor de VVSG om haar actiepunten voor de komende Europese legislatuur te bepalen.

Kris Versaen