Auteur:

Gepubliceerd op: 25-06-2024

De VVSG ontvangt regelmatig vragen over de impact van nieuwe wetgevingen op de handhavingsbevoegdheden van lokale besturen. Dat komt naar aanleiding van de inwerkingtreding van de wet gemeentelijke bestuurlijke handhaving en de goedkeuring van het decreet houdende de bevordering van de integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (dat nog niet in werking is getreden). Om de vragen tegemoet te komen, ontwikkelde de VVSG samen met de collegagroep een overzicht van de lokale bestuurlijke handhavingsmogelijkheden.
 

Huidige handhavingsmogelijkheden van de burgemeester

Op dit moment heeft de burgemeester veel bestuurlijke handhavingsmogelijkheden via de Nieuwe Gemeentewet (onder andere 135§2 en 134 ter e.v.) en diverse bijzondere wetgevingen zoals de drankwetgeving, drugswet en wet brandpreventie. De VVSG vroeg zich af of deze bevoegdheden ongewijzigd blijven.
 

Beleidskeuzes voor lokale besturen

De lokale besturen staan sinds de wet voor verschillende beleidskeuzes die ze in het licht van de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit kunnen nemen. Ze kunnen kiezen voor een geïntegreerd vergunningenbeleid samen met de toepassing van de nieuwe wet, of voor één van de vorige of voor geen enkele. Deze keuze bepaalt dan de handhavingsmogelijkheden van het lokaal bestuur. In onderstaand schema vind je de mogelijke combinaties van beleidskeuzes.

 

Geïntegreerd vergunningenbeleid Politieverordening art. 119ter NGW
NEEN NEEN
NEEN JA
JA NEEN
JA JA

 

Overzicht van handhavingsmogelijkheden

Het overzicht van de lokale bestuurlijke handhavingsmogelijkheden is opgesteld in samenwerking met de VVSG-collegagroep Bestuurlijke Handhaving en Politie. We lichten de verschillende mogelijkheden toe, met steeds een link naar de relevante wetgeving. Ook het geïntegreerd vergunningenbeleid, zoals een horecavergunning of uitbatingsvergunning, komt aan bod. Het overzicht biedt lokale besturen inzicht in de beleidskeuzes en hun gevolgen voor de handhaving. We hopen hiermee de lokale besturen te inspireren.

Bjorn Cools