Auteur:

Gepubliceerd op: 27-08-2024

Recent is de wet van 22 december 2009, die rookvrije publieke ruimtes regelt, aangepast. De wijzigingen, gepubliceerd op vrijdag 5 april in het Belgisch Staatsblad, breiden het rookverbod uit naar zowel gesloten ruimtes als openluchtlocaties.

  • Vanaf 31 december 2024 mag er niet meer gerookt of gevapet worden op verschillende publiek toegankelijke plekken waar veel kinderen komen: speelterreinen, sportterreinen, attractieparken, dierentuinen en kinderboerderijen.
  • Daarnaast komt er een rookvrije perimeter van 10 meter aan de in- en uitgangen van scholen, woonzorgcentra, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en bibliotheken.

De wijzigingen roepen nog veel vragen op bij lokale besturen, (sport)verenigingen, zorginstellingen, scholen en welzijnsorganisaties.


Extra informatie en ondersteuning

Om duidelijkheid te bieden, heeft de FOD Volksgezondheid een heldere FAQ samengesteld over de nieuwe regels voor het rookverbod in publieke ruimtes. Heb je nog vragen? Stuur ze naar veerle.cortebeeck@vvsg.be, dan zorgen wij ervoor dat ze bij de FOD terechtkomen.

Wat moet je als lokaal bestuur, onderwijs- of zorginstelling doen om aan de nieuwe regels te voldoen? En hoe kun je deze regels als een kans zien? Schrijf je in voor een van de volgende webinars:

Aanpassing signalisatiemateriaal

De federale overheid raadt aan om signalisatiemateriaal te gebruiken dat naar de wet verwijst, zodat bezoekers weten dat ze zich op een wettelijk rookvrij terrein bevinden. Bestaand materiaal kan eenvoudig worden aangepast met een sticker. Bezoek zeker even de webshop van Generatie Rookvrij. Voor nieuw signalisatiemateriaal organiseert de Vlaamse overheid later een groepsaankoop.

 

Veerle Cortebeeck