Auteur:

Gepubliceerd op: 14-05-2019

In het kader van de Green Deal Bedrijventerreinen en Biodiversiteit engageren meer dan 110 bedrijven, organisaties en (lokale) besturen zich om de komende drie jaar de biodiversiteit op hun terreinen te verhogen. Ongeveer 1.250 hectare aan bedrijventerreinen wordt tegen september 2021 met permanente of tijdelijke natuur ingericht. Het departement Omgeving, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het studiebureau Corridor namen het initiatief voor deze Green Deal.

Als ondersteunende partner wil de VVSG mee haar schouders zetten onder deze Green Deal. De VVSG heeft al langer aandacht voor de vergroening en verduurzaming van bedrijventerreinen. Het thema kwam al meermaals aan bod in de Overlegtafels Bedrijfshuisvesting. Daarbij komen verschillende steden en gemeenten op regelmatige basis samen om elkaar te inspireren tot een sterker ruimtelijk-economisch beleid.

Waarom investeren in biodiversiteit op bedrijventerreinen?

Meer biodiversiteit op bedrijventerreinen zorgt voor de bescherming en het herstel van natuurwaarden, versterkt het 'groenblauwe netwerk' en maakt de omgeving binnen en buiten de bedrijventerreinen gezonder. Meer groen heeft positieve gevolgen voor ons klimaat en draagt onder andere bij tot waterzuivering, brengt verkoeling en zuivert de lucht. Een rijkere biodiversiteit op en rond bedrijventerreinen versterkt dus de gezondheid en het welzijn van de werknemers en van de buurtbewoners.

Werken aan meer biodiversiteit komt ook het imago van bedrijven bij klanten, leveranciers, medewerkers en stakeholders ten goede. Het vergroenen van het eigen terrein kan bedrijven ook op de kaart zetten als innovatieve spelers en zo een belangrijke schakel vormen om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te houden.

Engagementen

Deelnemers aan de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit hebben bepaald welke maatregelen ze zullen nemen om de natuurwaarde van hun terrein te verhogen. Dat kan op verschillende manieren, vaak met vrij eenvoudige ingrepen. Denk bijvoorbeeld aan streekeigen bomen en planten, nestgelegenheid, waterpartijen, bloemenweiden, of het bannen van pesticiden.

 

De vierde Green Deal in Vlaanderen

De Green Deals zijn een initiatief van Vlaams minister Joke Schauvliege om bedrijven en sectoren verder te 'vergroenen'. Het gaat om vrijwillige overeenkomsten tussen (privé-) partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project na te streven. Bedrijven, organisaties en besturen kunnen zelf voorstellen voor een deal aanbrengen en de overheid engageert zich om knelpunten die vergroening belemmeren, aan te pakken.  Eerdere Green Deals handelden over gedeelde mobiliteit, circulair aankopen en de brouwsector.

Ondertussen werkt de VVSG ook mee aan de voorbereiding van een Green Deal Stedelijke Logistiek, die wellicht begin 2019 wordt gelanceerd.

Deelnemen aan de Green Deal

Indien jouw bestuur nog niet deelneemt en interesse heeft om alsnog in te stappen: dit kan nog tot eind 2018. Alle info via www.bedrijvenenbiodiversiteit.be.

Bart Palmaers