Auteur:

Gepubliceerd op: 17-09-2024

Combi-jobs zijn een manier om onvrijwillige deeltijdse arbeid in de kinderopvang op te lossen. Het laat medewerkers toe om verschillende functies te combineren. Dat kan zowel binnen het lokale bestuur, als in combinatie met een andere werkgever. De VVSG lanceert een stappenplan en een extern begeleidingstraject voor de diensten groepsopvang die willen starten.

De lokale besturen Kapellen, Boom en Mol deelden succesvolle ervaringen om onvrijwillige deeltijdse arbeid te verminderen tijdens een recente bijeenkomst van verantwoordelijken in de kinderopvang. Dat moet inspiratie geven voor zeven besturen die binnenkort gaan starten met een proefproject.
 

Flexibele oplossing

Combi-jobs stellen medewerkers in de kinderopvang in staat om hun deeltijdse functie uit te breiden met andere taken. Dit kan bijvoorbeeld door werk in de groepsopvang te combineren met een job in een kinderdagverblijf, een administratieve functie, logistieke ondersteuning, of werk in andere gemeentelijke diensten zoals het onderwijs, de bibliotheek of de thuis- of ouderenzorg. Momenteel komen combinaties binnen het lokale bestuur het meeste voor.
 

Voordelen voor werkgevers

Combineren van twee functies biedt een oplossing voor de personeelsschaarste in de kinderopvang. Werkgevers vermijden dat kinderbegeleiders voor een voltijdse job kiezen buiten de sector.
 

Ondersteuning

De VVSG lanceert een stappenplan om combi-jobs succesvol toe te passen binnen de (buitenschoolse) kinderopvang. Er start een project met individuele begeleiding op de werkvloer voor de diensten voor buitenschoolse kinderopvang met begeleiding van vzw Omvorming. Besturen kregen hiervoor een uitnodiging. Ze kunnen zich kandidaat stellen tot 20 oktober.

Mike Deschamps