Gepubliceerd op: 18-06-2024
Lokale besturen vervullen een cruciale rol bij de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen. In 2021 keurde de Vlaamse Regering het erkenningsdecreet goed, dat in 2024 door een hersteldecreet werd aangepast na het schrappen van enkele criteria. Een erkenning betekent dat een lokale geloofsgemeenschap een instelling met rechtspersoonlijkheid wordt, die aan verschillende bestuurlijke en financiële verplichtingen moet voldoen. Daarnaast zal de lokale overheid een erkende gemeenschap financieel ondersteunen bij tekorten en bijdragen om de uitoefening van de eredienst mogelijk te maken.
Adviesrol van lokale besturen
Lokale besturen hebben in de erkernningsprocedure een adviesgevende rol. Ze adviseren de onafhankelijke Vlaamse Informatie- en Screeningsdienst (ISD) van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). Deze dienst adviseert de bevoegde minister over de erkenning van geloofsgemeenschappen.
In hun advies beoordelen lokale besturen enkele relevante criteria, zoals:
- de maatschappelijke relevantie,
- lokale verankering,
- en de duurzame contacten tussen de geloofsgemeenschap en het bestuur.
Hoe deze criteria worden ingevuld, hangt af van het levensbeschouwelijk beleid van het lokale bestuur en de relatie met de geloofsgemeenschappen. Deze relatie kan variëren van het bevorderen van de integratie van de gemeenschap tot samenwerking aan samenlevingsvraagstukken.
Ondersteuning door VVSG
Dankzij Vlaamse projectmiddelen ondersteunt de VVSG lokale besturen bij de uitvoering van het Vlaamse erkenningsdecreet voor lokale geloofsgemeenschappen. We helpen besturen een beleid te ontwikkelen dat zich richt op levensbeschouwing en inspeelt op uitdagingen. Concreet biedt VVSG:
- Helpdesk: Voor vragen en advies over de erkenning van geloofsgemeenschappen en het lokaal levensbeschouwelijk beleid.
- Netwerk en Kennisdeling: Via een Lerend Netwerk, digitaal kennisplatform, webinars en studiedagen ondersteunen we lokale besturen.
- Verbinding tussen Vlaanderen en lokale besturen: De VVSG fungeert als schakel tussen de Vlaamse overheid (ISD) en lokale besturen.
Onze ondersteuning is afgestemd op de ervaringen, noden en behoeften van de lokale besturen.
Contact
Wie vragen heeft rond het thema lokaal levensbeschouwelijk beleid kan terecht bij Toon Bijnens
Jaarverslag ISD
De Informatie- en screeningsdienst (ISD) heeft haar eerste, eigen jaarverslag gepubliceerd. Daarin blikt de dienst terug op de voorbije periode.