Eedaflegging Vlaamse regering Septemberverklaring
Foto © Vlaams Parlement

Auteur:

Gepubliceerd op: 03-10-2024

De VVSG is tevreden dat er een Vlaamse regering is die de cruciale rol van lokale besturen beklemtoont. Dat ze fusies wil blijven ondersteunen en de financiering van de lokale besturen verderzet met aandacht voor de kleinere gemeenten stemt de VVSG hoopvol. Toch is nog veel onduidelijk, de VVSG vraagt dan ook mee aan tafel te kunnen schuiven over al die zaken die de lokale besturen aanbelangen. 
 

Vertrouwen in de lokale besturen 

Deze Vlaamse Regering vertrekt van een groot vertrouwen in lokale besturen als de beste waarborg om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Dit sluit nauw aan bij de visie in het VVSG-memorandum om van de lokale besturen het leidende overheidsniveau te maken. De VVSG steunt de evolutie naar een bestuurlijke organisatie die vertrekt van sterke steden en gemeenten en een ondersteunende Vlaamse Overheid.  
 

Vrijwillige fusies en financiering 

We lezen niet meteen een sterke hertekening van het bestuurlijke landschap op lange termijn in Vlaanderen. Het is wel positief dat de Vlaamse regering blijft kiezen voor vrijwillige gemeentefusies met bijhorende schuldovername en ondersteuning.    

Om dit te realiseren is een sterke financiële ondersteuning van de steden en gemeenten noodzakelijk. In het regeerakkoord lezen we een stabiele verderzetting van de algemene financiering met extra aandacht voor plattelandsgemeenten en gebieden die structureel kampen met grootstedelijke effecten. Dat is goed. Op dit moment zien we geen ambitie om de verschillende financieringsstromen sterker te bundelen of een herijking van het gemeentefonds door te voeren. Dit is jammer. We rekenen erop dat de nieuwe regering toch de handschoen opneemt om hier meer lijn in te brengen en tot een duurzaam geheel te komen dat alle gemeenten ten goede komt. Een groot vraagteken is ook de aanpak van de nakende pensioenbom die op de lokale besturen afkomt. Over de subsidie vanuit de Vlaamse overheid voor een deel van de responsabiliseringsbijdrage vinden we op dit moment niets terug. Lokale besturen rekenen op snelle duidelijkheid over hun financiële toekomst. 
 

Sterke lokale democratie 

De Vlaamse regering heeft de ambitie om de lokale democratie te versterken. Dat is goed. Toch blijven we op onze honger: het lijken slechts kleine stappen om het statuut van mandatarissen te versterken en hen beter te ondersteunen. Hier liggen volgens de VVSG meer kansen. De toekomst van de lokale democratie is net nu cruciaal. Straks stellen 33.458 mensen zich kandidaat voor de nieuwe gemeenteraden en 7239 onder hen zullen ook na 13 oktober een belangrijke rol spelen. Ze verdienen vanaf de start een sterke ondersteuning.  
 

Verdere analyse nodig 

De VVSG werkt de komende dagen aan een uitgebreide thematische analyse waarbij we de impact op lokale besturen verder verduidelijken. We kijken uit naar een constructieve samenwerking met de voltallige nieuwe Vlaamse regering.   

 

Nathalie Debast