Auteur: Jan Leroy
Gepubliceerd op: 23-05-2024
Tussen 2023 en 2033 krijgt het Vlaamse gewest er zowat 340.000 inwoners bij, of een groei van 5%. Dat blijkt uit de meest recente bevolkingsvooruitzichten van Statistiek Vlaanderen. Die bevatten niet alleen globale gegevens, maar ook cijfers per gemeente. De meeste Vlaamse gemeenten zien het inwonertal verder toenemen, met uitschieters tot 12% en meer in Hemiksem, Malle, Baarle-Hertog, Wemmel, Vilvoorde en vooral Drogenbos. Statistiek Vlaanderen verwacht in 35 gemeenten een (kleine) krimp en ziet grotere dalingen van de bevolking in Horebeke, Zuienkerke, Wortegem-Petegem, Spiere-Helkijn, Mesen en Glabbeek.
Niet alleen de verwachtingen over de globale evolutie zijn interessant voor de gemeentelijke beleidsplanning op het vlak van bijvoorbeeld onderwijs, kinderopvang, seniorenbeleid of wonen, maar ook de berekeningen van Statistiek Vlaanderen over de evolutie van de diverse leeftijdsgroepen. Zo zou het aantal 67-plussers in 2033 22% hoger liggen dan vandaag en daalt de leeftijdsgroep tussen 40 en 66 jaar met 2%. De groep kinderen jongeren tot 17 jaar blijft zo goed als stabiel. De stijging van de 67-plussers doet zich in heel Vlaanderen voor, met uitschieters tot 40% en meer in Lo-Reninge en Brecht.
Statistiek Vlaanderen brengt ook vooruitzichten over het aantal huishoudens en de samenstelling ervan. Zo zouden de particuliere huishoudens net als de bevolking met 5% stijgen tegen 2033. De toename is het grootst bij de eenpersoonsgezinnen (+8%). Die zullen in 2033 talrijker zijn dan de huishoudens met twee of meer personen. Meer dan de bevolkingsevolutie zeggen de verwachtingen over het aantal huishoudens iets over de nood aan woningen in een gemeente, en de grootte ervan. Ook hier zien we grote intergemeentelijke verschillen. Er zouden tegen 2033 12% of meer gezinnen bijkomen in Wemmel, Hemiksem, Malle, Niel, Vilvoorde, Baarle-Hertog en Drogenbos. Aan het andere uiteinde zien we verwachte dalingen met meer dan 4% in Nieuwerkerken, Wortegem-Petegem, Zuienkerke en Horebeke.
Gemeenten die in functie van de omgevingsanalyse bij de komende meerjarenplanning eigen analyses willen maken, kunnen hiervoor terecht bij enkele interactieve applicaties en CSV-bestanden.