Auteur: Steven Verbanck
Gepubliceerd op: 30-09-2021
gearchiveerd - recenter nieuwsbericht : Gemeente mag kiezen of ze boscompensatie overneemt (23.02.2022) |
De gemeenten vinden het een slecht idee dat ze een ontbossing voortaan moet compenseren. Nu staat de Vlaamse overheid nog in voor boscompensatie. De Vlaamse regering keurde kort voor de zomer het ontwerp van het bosuitbreidingsdecreet goed, waarin ze stelt dat een gemeente de ontbossingen die ze toestaat voortaan zelf moet compenseren. De Vlaamse regering wil zo de problemen vermijden waar de Vlaamse overheid tegenaan loopt, zoals de aankoop van gronden om te bebossen.
Maar die uitdagingen raken niet opgelost door ze door te schuiven naar de gemeenten. De impact op de gemeenten is dan wel verschillend, maar de vele bosrijke gemeenten moeten dan elk jaar verschillende hectaren bos aanplanten. De VVSG bundelde de belangrijkste aandachtspunten in een standpunt.
1. Bescherm zonevreemde bossen rechtstreeks.
Het ontwerp beschermt bossen via een omweg en hoopt dat gemeenten minder ontbossingen vergunnen omdat dat 'lastiger' gemaakt is. De eigenaar krijgt pas een planschadevergoeding voor de verminderde bouwmogelijkheden op zijn goed als zijn grond ode bestemming bos- of natuurgebied krijgt. Zorg voor de nodige juridische en financiële instrumenten om de bestaande bossen volwaardig en rechtstreeks te beschermen.
2. Geef meer kritische adviezen bij ontbossingen, zodat de vergunningverlener een ontbossing goed onderbouwd kan weigeren.
Dat het voor de gemeente 'lastig' is om zelf te compenseren, is niet genog als reden om een individuele ontbossing te weigeren. Een ontbossing weigeren doe je omdat het geviseerde bos het beschermen waard is. Daarvoor rekenen gemeenten op het advies van de gespecialiseerde instantie. Momenteel krijgen bijna alle vergunde ontbossingsaavragen positief advies van Natuur en Bos (ANB).
3. Verleg de compensatielast alleen naar de vergunningverlener als die de ontbossing op eigen gezag toestond, tegen het advies van ANB.
De minister stelt het zo voor alsof gemeenten verantwoordelijk zijn voor de vele ontbossingen omdat zij niet zorgvuldig zouden omgaan met zulke vergunningsaanvragen. In werkelijkheid worden bijna alle ontbossingen vergund na positief advies van Natuur en Bos (ANB).
Door de last te verschuiven wil de regering de gemeenten 'responsabiliseren' om zorgvuldiger te oordelen over ontbossingen. Dat argument klopt alleen wanneer de gemeente de ontbossingen op eigen gezag zou toestaan, tegen het advies van ANB.
4. Problemen waardoor Vlaamse overheid niet aan compensatie toekwam, gelden evengoed, zo niet zwaarder voor gemeenten.
De Vlaamse overheid schuift nu een taak door naar een lokale overheid waarvan ze weet dat ze daar zelf niet in slaagt. De problemen waartegen Vlaamse overheid botst - zoals de aankoop van gronden om te bebossen - zijn nog niet opgeruimd en gelden evengoed voor de gemeenten. Die drempels zijn hoger in de bosrijke gemeenten.
5. Geef meer flexibiliteit als een gemeente moet compenseren.
De regering verhoogt de bosbehoudsbijdrage tot 5,60 euro/m². Dat is soms te laag. De gemeente bepaalt best zelf de hoogte ervan. Ook is drie jaar voor aankoop en bebossing te kort.
Ook de minaraad vond in haar advies dat een volledige delegatie van de compensatiebevoegdheid naar de lokale besturen ongewenst is en tot een versnipperd bosbeleid zou leiden.