Auteur:

Gepubliceerd op: 18-10-2024

Tot 2024 rapporteerden aanbesteders driejaarlijks over het totale gegunde bedrag van alle overheidsopdrachten onder de Europese drempel, opgesplitst in werken, leveringen en diensten. De wet bestuur overheidsopdrachten verandert dat.

Sinds 1 september 2023 doen aanbesteders via het e-procurementplatform een vereenvoudigde aankondiging van elke gegunde opdracht. Dat geldt voor opdrachten die onder de Europese drempel liggen, maar wel meer dan 30.000 euro waard zijn.

Dat zorgt ervoor dat de nodige gegevens voor deze opdrachten al bekend zijn bij de federale overheid en je deze dus niet apart moet verzamelen en doorsturen.
 

Wat moet je dan wel rapporteren?

Vanaf 1 januari 2025 rapporteer je jaarlijks over de opdrachten van beperkte waarde en de opdrachten gesloten via raamovereenkomsten.

Dat wil zeggen dat je de totale waarde van overheidsopdrachten van beperkte waarde communiceert aan het federale aanspreekpunt en dat ten laatste op 15 februari van het daaropvolgende jaar. De wetgever voorziet hier wel een uitzondering voor zeer geringe opdrachten omdat dat een te grote administratieve last is voor de aanbesteder. Opdrachten onder 3000 euro zijn dus vrijgesteld van deze rapportering.

Als je een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking gebruikt voor een opdracht met een waarde onder 30.000 euro, neem je deze opdracht niet op in deze rapportering. Deze gegevens zijn al ingezameld via de vereenvoudigde aankondiging van gegunde opdracht.

De aanbesteder van raamovereenkomsten maakt jaarlijks enkele kerngegevens over aan het federale aanspreekpunt: de totale waarde van vervolgopdrachten op raamovereenkomsten, per begunstigde onderneming, opgesplitst naar werken, leveringen of diensten. Ook hier rapporteer je voor het eerst in 2025 voor de opdrachten gesloten in 2024.
 

Hoe rapporteer je?

Deze folder van de FOD Bosa beschrijft de praktische kant van deze rapportering.

Zorg er dus voor dat je op tijd je gegevens doorgeeft. Je kiest zelf of je deze gegevens jaarlijks in bulk oplaadt of je dat meerdere keren per jaar doet.

Assia Van Brandt