Auteur:

Gepubliceerd op: 12-10-2022

Enkele weken geleden meldden we dat de strategie in verband met de organisatie van het preventief medisch aanbod voor Oekraïense ontheemden vanaf 01/10 gewijzigd zou worden. De instroom van de Oekraïense ontheemden is veel minder groot dan de eerste inschattingen voorspelden. Bovendien blijkt uit een analyse van – de door huisartsenkringen gerapporteerde  - cijfers dat de uptake van het preventief aanbod door de Oekraïense ontheemden laag is, ondanks de vele inspanningen van zowel huisartsenkringen, lokale besturen en de zorgraden. Vanuit een perspectief van goed bestuur, besliste de minister dan ook om de huidige decentrale aanpak stop te zetten eind september en de focus te verleggen naar een meer centrale aanpak. Meer info vind je in de presentatie en de opname van het webinar van 20/09. Bekijk de presentatie en de opname van het webinar van 20/09.

Domus Medica, de VVSG en VIVEL dringen al even aan op duidelijkheid rond het toekomstig medisch-preventief aanbod voor Oekraïense ontheemden. Na de stopzetting van de Vlaamse subsidies eind september blijft het immers onduidelijk hoe deze opvang nu georganiseerd kan worden.

Het dossier rond de medisch-preventieve opvang van Oekraïense ontheemden komt op 21/10/2022 op de Vlaamse Regering. De verschillende pistes zullen nadien concreet uitgewerkt en geoperationaliseerd worden. Van zodra hier meer duidelijkheid over is hopen we u zo snel mogelijk op de hoogte te kunnen brengen.

Veerle Cortebeeck