uitzendarbeid
Uitzendarbeid weegt op kost en kwaliteit.

Auteur:

Gepubliceerd op: 12-09-2024

Uitzendarbeid in de ouderenzorg stijgt explosief, met forse gevolgen voor de kosten en de zorgkwaliteit. Het is dringend tijd om in te grijpen en duidelijke regels op te stellen. Dat vraagt de VVSG in haar memorandum aan de regeringsonderhandelaars.
 

Stijgend fenomeen

In de ouderenzorg is het gebruik van uitzendarbeid in één jaar tijd verviervoudigd. De helft van de woonzorgcentra schakelt uitzendverpleegkundigen in. Momenteel vullen uitzendkrachten 8,5% van de verpleegkundige uren in de woonzorgcentra in. Ook zorgkundigen vinden steeds vaker via uitzendkantoren een job in de woonzorgcentra, met een stijging x 7 in één jaar tijd. Ook kiezen meer zorgverleners voor een zelfstandig statuut.
 

Oplopende kosten

Deze trends veroorzaken onnodige en stijgende kosten. De Vlaamse overheid financiert uitzendarbeid tijdelijk. Dat leidt bovendien tot een verschuiving van overheidssubsidies naar HR-intermediairs in plaats van naar loonsubsidie voor zorgpersoneel. 
 

Risico voor de zorgkwaliteit

Naast de financiële impact zijn er bezorgdheden over de kwaliteit van het geleverde werk. Zo werken uitzendkrachten bij verschillende zorgorganisaties soms meerdere opeenvolgende shifts of meer dan tien dagen op een rij. Dat heeft onvermijdelijk een negatieve impact op de zorgkwaliteit.
 

Tijd voor overheidsactie

De centrale overheden moeten dringend ingrijpen en dat probleem strikt reglementeren. De VVSG vraagt dit expliciet in haar memorandum "De grote sprong naar morgen" aan de overheden naar aanleiding van de recente verkiezingen. De vraag is nu of de nieuwe regeringen het probleem aanpakken.
 

Alternatieven

Zorgorganisaties die door personeelstekorten flexibele krachten nodig hebben, kunnen in afwachting van overheidsingrijpen beter rechtstreeks contracten afsluiten met contractuele medewerkers of zelfstandige werkers. Door de tussenkomst van HR-bureaus te vermijden, blijven de kosten zo enigszins beheersbaar. Werken via een raamcontract voor uitzendarbeid, zoals via Poolstok, is mogelijk. Het biedt meer juridische garanties en vaak groepskortingen. De VVSG organiseerde onlangs een webinar over hoe je een preventief en duurzaam personeelsplan opmaakt en zo interim-medewerkers afbouwt.
 

Nood aan duurzame oplossingen

Zorgorganisaties zoeken duurzame oplossingen voor kwalitatieve personeelsinzet en innovatieve arbeidsorganisatie, met een gezonde mix van vaste en flexibele medewerkers, tegen een betaalbare prijs. Dat is door de schaarste op de arbeidsmarkt een hersenbreker voor veel zorgvoorzieningen.

Mike Deschamps