Auteur:

Gepubliceerd op: 23-08-2024

Gemeenten die een collectief opvangcentrum voor verzoekers internationale bescherming op hun grondgebied hebben, krijgen jaarlijks een subsidie ter compensatie van de bijkomende personeels- en werkingskosten die hieraan verbonden zijn.

Het bedrag van de subsidie wordt elk jaar opnieuw bij ministerieel besluit vastgesteld. Het totaal te verdelen bedrag bedraagt 10.093.293,62 euro. Het bedrag per gemeente staat in het ministerieel besluit van 11 juni 2024 gepubliceerd in het staatsblad van 23 augustus 2024 (Inforum 186860).

Er is enkel een subsidie voor opvangplaatsen in collectieve opvangcentra. Opvangplaatsen in een lokaal opvanginitiatief (LOI), opgericht door het OCMW, komen niet in aanmerking voor de subsidie. Dat is opmerkelijk, aangezien sommige LOI’s even groot of zelfs groter zijn dan bepaalde collectieve opvangcentra. De VVSG pleit ervoor dat ook LOI’s met voldoende opvangplaatsen een subsidie moeten ontvangen, aangezien gemeenten met een groot LOI dezelfde extra kosten hebben als gemeenten met een collectief opvangcentrum.

De subsidie dient om de volgende kosten te dekken.

  • De personeelsuitgaven die rechtstreeks verband houden met de administratieve opvolging van het opvangcentrum.
  • De werkingskosten die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de administratieve opvolging van het opvangcentrum. De onrechtstreekse kosten moeten gerechtvaardigd worden door een verdeelsleutel.
  • Gemeentelijke initiatieven die de integratie van het opvangcentrum in de gemeente bevorderen.
     

Bijkomende subsidie

Deze keer is er ook nog een bijkomende subsidie, zodra het aantal bewoners van het collectief opvangcentrum groter is dan 3% van het totale aantal inwoners van de gemeente. De kosten voor de gemeente zullen immers hoger liggen als er meer bewoners in de gemeente verblijven. Het totaal te verdelen bedrag voor deze bijkomende subsidie toelage bedraagt 838.579,17 euro. Het bedrag per gemeente staat in het ministerieel besluit van 11 juni 2024 gepubliceerd in het staatsblad van 23 augustus 2024 (Inforum 186860).

Fabienne Crauwels