stagebeleid

Auteur:

Gepubliceerd op: 19-12-2023

Als werkgeversorganisatie hecht de VVSG groot belang aan kwalitatieve stages, ter voorbereiding op een job in de zorg. Succesvolle stages dragen niet alleen bij aan de huidige zorgkwaliteit maar vormen ook de basis voor een sterk en bekwaam zorgteam in de toekomst.

In het najaar van 2023 organiseerde de VVSG digitale gespreksrondes tussen HBO5-scholen en publieke woonzorgcentra (WZC) om de kwaliteit van stages te bevorderen. Tijdens deze rondes werden de verwachtingen van scholen en WZC besproken, met nadruk op structureel overleg, effectief mentorschap en duidelijke communicatie.

Omdat onze leden vaak samenwerken met verschillende scholen, pleiten we voor een uniform evaluatiesysteem, vergelijkbaar met het Limburgse model, dat we willen uitbreiden naar heel Vlaanderen. Duidelijkheid over verwacht gedrag van studenten en wat zij kunnen verwachten, is ook essentieel. Deze tips en trics presenteren we in onze brochure over stagebeleid, die op 27 februari 2024 wordt gelanceerd via een webinar, met als doel de publieke WZC's tot nog betere stageplaatsen te maken.

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) pleit eveneens voor een verbetering van het stagebeleid, waarbij enkele van hun aandachtspunten overeenkomen met onze aanpak. De VVSG waardeert het bovendien dat studenten zelf streven naar een verbetering van het stagebeleid in de zorgsector, gezien zij de collega’s van morgen zijn.

Melanie Demaerschalk