Technicus last een pijpleiding, de pijpleidingen zijn omwikkeld met isolatiemateriaal.
© Fluvius

Auteur:

Gepubliceerd op: 09-10-2024

De stad Kortrijk richt samen met de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), Universiteit Gent (UGent) en het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) een warmtebedrijf op om het warmtenet op Kortrijk Weide te beheren. De stad wil in de toekomst warmtenetten in de stad uitbreiden en zo inzetten op duurzame en betaalbare energie voor haar inwoners.
 

Stad Kortrijk als voortrekker

De oprichting van deze coöperatieve vennootschap versterkt de ambities van de energiegemeenschap op Kortrijk Weide en is een verderzetting van een eerdere samenwerking in het kader van het Europese Heatnet-project. Het warmtenet op Kortrijk Weide werd destijds door stad Kortrijk aangelegd om het stadsdeel van duurzame warmte te voorzien. Door in te zetten op een doorgedreven samenwerking in de vorm van een warmtebedrijf, kan de werking van het net verder worden geoptimaliseerd. De site wordt bovendien een living lab op vlak van energie-efficiëntie. De aanwezigheid van Howest, UGent, PTI, Hangar K en Flanders Make op Kortrijk Weide creëert een gunstig ecosysteem. De partners zijn zowel klant als leverancier van de vennootschap: op bepaalde ogenblikken leveren ze warmte aan het netwerk, op andere nemen ze er warmte van af.

De coöperatieve vennootschap heeft als doel warmte en elektriciteit te produceren, distribueren en leveren aan haar aandeelhouders. De beschikbare middelen worden ingezet om kostenefficiënt klimaatneutraal te worden, met een focus op energie-efficiëntie.
 

De kracht van samenwerking

De afgelopen maanden werd er intensief samengewerkt met de partners en de provincie. Juridisch bleek de oprichting van een nieuwe coöperatieve vennootschap de meest aangewezen vorm om de samenwerking vorm te geven. Howest, die met zijn vakgroep 'Onderzoeksgroep Smart Technology - Energy Lab', over de nodige experten beschikt, maakte een digital twin van het warmtenet en simuleerde de warmtevraag- en productie.  Hieruit bleek dat het koppelen van warmtekrachtinstallaties een onmiddellijk financieel voordeel oplevert. 

De samenwerking biedt vele voordelen. Gezamenlijke acties verlagen de kosten, benutten schaalvoordelen en maken grotere investeringen mogelijk die voor individuele partijen moeilijker te realiseren zijn. Bovendien leidt de samenwerking tot duurzamer energieverbruik door middel van studie, kennisdeling, het ontwikkelen van lokale strategieën voor schone energie en het verhogen van de energie-efficiëntie zoals onder andere het optimaliseren van bestaande warmtekrachtkoppelingen (WKK’s).
 

En hier stopt het nog niet...

Het warmtenet op Kortrijk Weide is een eerste stap in een breder plan om nog bijkomende duurzame warmtebronnen te benutten; zoals industriële restwarmte, riothermie (warmte uit afvalwater), geothermie (warmte uit de grond) en aquathermie (warmte uit oppervlaktewater).


Meer informatie vind je terug in onze praktijkendatabank.

Gawein Van Daele