Auteur:

Gepubliceerd op: 18-10-2022

Voor het elektriciteitsverbruik in eigen gebouwen ging de Stad Gent vorig jaar op zoek naar lokaal geproduceerde stroom uit hernieuwbare energie. Samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) werd een pioniersproject opgestart. Op het dak van Lemahieu Gent zouden zo'n 15.000 zonnepanelen komen, Gentenaars konden investeren via burgercoöperatie Beauvent. De kapitaalsoproep van 700.000 euro werd in anderhalve dag afgerond. Voor dit project namen Stad Gent en VEB op 12 oktober 2022 de Procura+ Award voor ‘Procurement Initiative of the Year’ in ontvangst.

Intussen is de plaatsing bijna rond. De zonnepanelen zijn straks goed voor een energieproductie van zo'n 7.000 MWh per jaar, wat gelijkstaat met het stroomverbruik van 2.000 gezinnen. De Stad neemt de opgewekte energie integraal af voor gebruik in eigen gebouwen. Dankzij dit project zal de ambitie van de Stad Gent om deze legislatuur 30 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen uit lokale groene stroom te laten bestaan ruimschoots gehaald worden.

Het VEB ondersteunt alle lokale overheden in hun inspanningen om meer energie-efficiënt te worden. Raakte je geïnspireerd? Kijk snel op https://www.veb.be/ en ontdek het ruime aanbod van het VEB.

Leen Van der Meeren