Auteur:

Gepubliceerd op: 08-06-2022

Het Koninklijk Besluit van 5 mei 2022 tot vaststelling van sociale maximumprijzen voor de levering van warmte aan beschermde residentiële afnemers werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (pp. 44720- 44721) op 24 mei 2022. Voorheen bestonden er al sociale tarieven voor elektriciteit en gas, maar nog niet voor warmte geleverd door middel van bv. een warmtenet. Dit Koninklijk Besluit stelt dat warmtebedrijven die warmte leveren aan residentiële beschermde klanten, dit moeten doen tegen de maximumprijzen vastgesteld in overeenstemming met dit besluit.

De invoering van een sociaal tarief voor warmte, in analogie met een sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit, is belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen tegen erg hoge energieprijzen. Bovendien zal deze wetgeving helpen om warmtenetten ook voor bv. sociale huisvestingsmaatschappijen aantrekkelijker te maken.

Volgens art. 5 van het Koninklijk Besluit van 5 mei 2022 wordt het sociaal tarief trimestrieel vastgelegd. Dit gebeurt door het laagste commerciële tarief te berekenen, op de wijze bepaald in art. 8 van het Ministerieel Besluit van 30 maart 2007 houdende vaststelling van sociale maximumprijzen voor de levering van elektriciteit aan de beschermde residentiële klanten met een laag inkomen of in een kwetsbare situatie. Daarin wordt bepaald dat het sociaal tarief wordt berekend door per leverancier, voor het geografisch gebied met het laagste distributienettarief, op voorwaarde dat binnen deze zone minstens 1 % van de Belgische bevolking woont, voor de periode van drie maanden voorafgaand aan de berekening van het sociale tarief, het laagste commerciële tarief te berekenen. De berekening van het laagst commercieel tarief gebeurt aan de hand van bestaande opdelingen van de residentiële klanten.
 

Dit nieuwe Koninklijk Besluit heeft volgens art. 9 uitwerking met ingang van 1 januari 2022.

Gawein Van Daele