Auteur:

Gepubliceerd op: 13-09-2024

Werk je af en toe samen met een bestuur, vereniging of onderneming in Nederland? Bots je daarbij op knelpunten door bijvoorbeeld verschillende regelgeving in beide landen? Dan kan je voortaan terecht bij het Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland
 

Wat doet het schakelpunt?

Het schakelpunt neemt contact op met de verschillende overheden, beleidsmakers en specialisten in de materie en formuleert concrete adviezen aan het grensregio-overleg van Vlaamse en Nederlandse bestuurders. Het grensregio-overleg prioriteert en neemt beslissingen over de verdere stappen. Daarna kunnen de bevoegde overheden voor de uiteindelijke oplossing zorgen. Voorlopig biedt het schakelpunt alleen een meldingsprocedure voor lokale besturen, intercommunales en belangengroepen. Je kan uiteraard ook knelpunten signaleren waar individuele burgers, ondernemingen of organisaties tegenaan lopen. 
 

Wie zijn de partners?

Het schakelpunt start als Interreg-project en is een samenwerking tussen het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid, het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Zeeland, de provincie Oost-Vlaanderen, ITEM Maastricht en UHasselt. Beide provincies treden op voor de andere betrokken provincies en lokale besturen.

Bekijk het interview met de burgemeesters van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau over de werking van het Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland. 


 

 

Kris Versaen