Auteur:

Gepubliceerd op: 22-05-2024

Op 17 mei 2024 keurde de Vlaamse regering definitief een besluit goed tot invoering van rouwverlof bij zwangerschapsverlies. Als de medewerkster of de echtgenote of samenwonende partner van de medewerk(st)er binnen 180 kalenderdagen na het begin van de zwangerschap zwangerschapsverlies lijdt, kan de medewerk(st)er twee dagen betaald verlof opnemen om dit verlies te verwerken. Het BVR moet nog in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd worden en treedt tien dagen later in werking.

Vandaag hebben medewerkers van lokale besturen recht op tien dagen betaald rouwverlof als hun kind overlijdt na een zwangerschap van minimaal 24 weken. Vóór deze termijn beschouwt de wet het kind niet als levensvatbaar, waardoor ouders geen recht hebben op rouwverlof. De bestaande regeling, opgenomen in het Rechtspositiebesluit van 20 januari 2023 onder het luik omstandigheidsverlof, breidt uit naar alle vormen van zwangerschapsverlies, zowel medisch als spontaan ingeleid, vanaf het begin van de zwangerschap tot en met 180 kalenderdagen zwangerschap:

  • zwangerschapsverlies van de medewerkster die zwanger was;
  • zwangerschapsverlies van de echtgenote of samenwonende partner van de medewerk(st)er.

De medewerk(st)er hoeft hierbij geen bewijs van de zwangerschap voor te leggen: een verklaring op eer volstaat. Net zoals bij andere vormen van omstandigheidsverlof kan de lokale rechtspositieregeling wel algemene regels vastleggen voor het indienen van de aanvragen en het toekennen van het verlof.


Beleidsdocumenten:


 

Abderrazak El-Omari