Auteur:

Gepubliceerd op: 16-10-2024

Het vernieuwde stadhuis van Roeselare is na drie jaar slopen, bouwen en renoveren officieel geopend. Het resultaat is een indrukwekkend complex, niet alleen op het vlak van toegankelijkheid en architectuur, maar vooral op het gebied van duurzaamheid. Het stadhuis is een open huis voor de 66.000 inwoners van Roeselare en vormt tegelijkertijd een opvallend landmark in het hart van de stad.

Circulariteit stond centraal tijdens de bouw. Maar liefst 99,5% van de materialen uit het oude gebouw werd hergebruikt of gerecycleerd, deels via scholen en verenigingen. Zelfs het puin werd onder andere per boot afgevoerd. Het nieuwe stadhuis is flexibel in te richten, met oog voor demontage en behoud van waardevolle erfgoedelementen.

Het warmtenet van intercommunale MIROM werd doorgetrokken tot het stadhuis, en in dezelfde beweging werden ook andere (historische) gebouwen zoals de Sint-Michielskerk en het Klein Seminarie aangesloten. Dankzij innovatieve technologie, zoals een absorptiekoelmachine, wordt het stadhuis niet alleen verwarmd, maar ook voor 80% gekoeld met het warmtenet.

Naast nog andere aspecten maakt dit dat het Roeselaarse stadhuis op koers ligt om het ‘excellent’ label van BREEAM te behalen, een onafhankelijk en internationaal keurmerk voor duurzaam bouwen. In combinatie met de circulaire sloop wordt het zo het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen.

Deze duurzame aanpak zorgt ervoor dat het stadhuis op weg is om het ‘excellent’ label van BREEAM te behalen, een onafhankelijk internationaal keurmerk voor duurzaam bouwen. In combinatie met de circulaire sloop wordt het zo het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen.
 

Meer weten?

Maarten Tavernier