Auteur:

Gepubliceerd op: 10-09-2024

Samen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ook de lokale besturen en de provincies bevoegd voor rattenbestrijding. Om die bestrijding te optimaliseren is samenwerking en modernisering tussen de verschillende instanties cruciaal. Maar ondanks frequente klachten over overlast door de bruine rat (Rattus norvegicus) en inspanningen om ze te bestrijden, ontbreekt een gezamenlijke aanpak. Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) werkt daarom aan een rattenmonitor, die waarnemingen en bestrijdingsgegevens van bruine ratten moet verzamelen. Het roept lokale besturen in dat verband op om deel te nemen aan een korte bevraging.
 

Bestrijding efficiënter maken

Het INBO gebruikt de verzamelde gegevens om een tool met duidelijke visualisaties te ontwikkelen. Dit kan helpen bij een effectieve bestrijding door inzicht te geven in probleemgebieden en de noodzaak voor preventieve maatregelen zoals infrastructuurherstel en het beperken van voedselbronnen. De monitortool zal ook de efficiëntie van bestrijdingsmethoden beoordelen door de relatie tussen methoden, inspanningen en meldingen of schade door bruine ratten te analyseren.

De korte vragenlijst (<5 minuten) moet leiden tot inzicht in de beschikbare gegevens over bruine ratten en hun bestrijding bij lokale besturen. Het INBO vraagt naar meldingen en de opvolging ervan op zowel openbaar als privaat terrein. Daarnaast peilt het naar de bereidheid om deze gegevens te delen voor de monitortool en beschikbaar te stellen op GBIF, een open-acces platform voor biodiversiteitsdata.

Naar de bevraging.

Pieter Plas