Gepubliceerd op: 04-05-2023

De Vlaamse regering keurde afgelopen vrijdag na advies van de Raad van State en de gegevensbeschermingsautoriteit het ontwerpdecreet wonen in eigen streek goed. De Vlaamse regering wil het mogelijk maken dat in bepaalde regio’s in Vlaanderen de minder kapitaalkrachtige inwoners een woning kunnen kopen in de gemeente of de streek waarin ze opgegroeid zijn. Met dit ontwerpdecreet willen ze een antwoord geven op de eerdere vernietiging van de regeling 'wonen in eigen streek' in het Grond- en pandendecreet door het Grondwettelijk hof. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend in het Vlaams parlement.

Gelet op die eerdere vernietiging in 2013, vroeg de VVSG in haar eerder ingenomen standpunt de zekerheid dat de nieuw ontworpen regelgeving juridisch waterdicht is. Het advies van de Raad van State is dan ook niet onbelangrijk.
 

Advies Raad van State

Globaal kan de Raad van State de bepalingen in het ontwerpdecreet volgen en lijkt het ontwerpdecreet dan ook op vele vlakken te voldoen aan de uitspraak van het grondwettelijk hof. Ten opzichte van de eerdere principiële goedkeuring van het voorontwerp zijn er dan ook weinig wijzigingen aangebracht. Op basis van een opmerking van de Raad van State wordt wel verduidelijkt dat de Vlaamse regering de lijst van gemeenten waarin de WIES regelgeving van kracht kan zijn, enkel zal vaststellen op basis van de hoogste vastgoedprijzen. Andere criteria zullen niet toegepast kunnen worden.
 

Eén onzekerheid: mogelijk toch staatssteun?

Op één punt is de Raad van State echter kritischer en betwijfelt ze of de voorgestelde regelgeving rechtszeker is. De Raad van State stelt dat het ‘niet uit te sluiten valt dat de ontworpen regeling als een regeling inzake staatssteun moet worden beschouwd.’ De Raad van State beveelt aan om de maatregel vooraf aan te melden aan de Europese Commissie.

De Vlaamse Regering volgt deze zienswijze echter niet. Volgens haar is niet voldaan aan de voorwaarde om te spreken van staatssteun. In de bijhorende memorie van toelichting stelt zij dat de ‘financiële tussenkomst geen staatssteun kan zijn  omdat het geen uitbetaling van een voordeel betreft, maar de toekenning van een lening die in alle geval dient terugbetaald te worden.’ 

Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend in het Vlaams parlement voor verdere parlementaire behandeling. Het is aan de Vlaamse volksvertegenwoordigers om dit ontwerpdecreet te bespreken, eventueel te amenderen en goed te keuren.

Lees:

Joris Deleenheer - Stafmedewerker