Auteur:

Gepubliceerd op: 21-05-2024

Op 8 mei 2024 verscheen richtlijn (EU) 2024/1275 over de energieprestatie van gebouwen (EPBD) in het EU-Publicatieblad.

De richtlijn streeft naar een emissievrij gebouwenbestand in 2050. Enkele doelstellingen uit de richtlijn zijn:

  • Vanaf 2030 moeten nieuwe gebouwen emissievrij zijn. Voor gebouwen die eigendom zijn van overheidsinstanties geldt dit al vanaf 2028.
  • Vanaf 1 januari 2025 moeten de lidstaten stoppen met financiële stimulansen voor de installatie van fossiel gestookte op zichzelf staande verwarmingsketels.
  • Verwarmingsketels die op fossiele brandstoffen werken, moeten uiterlijk in 2040 geleidelijk afgeschaft worden.
  • Voor bestaande gebouwen is het doel om eerst de slechtst presterende gebouwen te renoveren.
  • De lidstaten voorzien in passende financiering, ondersteunende maatregelen en andere instrumenten om marktbelemmeringen aan te pakken, waarbij financiële stimulansen primair gericht zijn op kwetsbare huishoudens.
     

Rol van lokale besturen
 

‘Aangezien de lokale en regionale overheden van cruciaal belang zijn voor een succesvolle uitvoering van deze richtlijn, moeten zij, in voorkomend geval en voor zover passend overeenkomstig het toepasselijke nationale recht, worden geraadpleegd over en betrokken bij planningskwesties, het ontwikkelen van programma’s voor informatievoorziening, opleiding en bewustmaking, en de uitvoering van deze richtlijn op nationaal of regionaal niveau.’


Dat betekent concreet dat lidstaten tegen 31 december 2026 een nationaal plan moeten opstellen voor de renovatie van gebouwen, waarbij lokale besturen geraadpleegd moeten worden. Daarnaast moet, in samenwerking met lokale overheden en andere betrokken partijen, een inclusief één-loketsysteem voor de energieprestatie van gebouwen worden ontwikkeld. Dat systeem moet voldoen aan een aantal specifieke criteria. Zo moet er bijvoorbeeld tenminste één loket zijn per 80.000 inwoners. Tot slot moeten de lidstaten zich inzetten voor het implementeren van maatregelen ter ondersteuning van trainingen voor lokale en regionale overheden, zodat zij de doelstellingen van deze richtlijn kunnen bereiken.

De EPBD-richtlijn treedt in werking op 28 mei 2024 en lidstaten moeten de richtlijn tegen 29 mei 2026 omzetten in nationale wetgeving. De VVSG zal de verdere implementatie van de EPBD van nabij opvolgen.

Anna De Boeck