Auteur:

Gepubliceerd op: 17-06-2024

Een wijziging van het decreet van 16 mei 2008 over de aanvullende reglementen zorgt ervoor dat gemeenten parkeerretributies en -belastingen rechtstreeks bij de 'gebruikelijke bestuurder' van het motorvoertuig moeten innen. Daarnaast krijgen gemeenten toegang tot de Kruispuntbank van voertuigen om parkeerkaarten uit te reiken.

 

Parkeerretributies en -belastingen rechtstreeks bij de 'gebruikelijke bestuurder'

Deze wijziging zorgt ervoor dat parkeerretributies of -belastingen rechtstreeks naar de persoon gaan die een leasewagen gebruikt, in plaats van via het leasebedrijf. De gemeente of haar dienstverlener ontvangt dus de persoonsgegevens van de gebruikelijke bestuurder. Als deze bestuurder niet bekend is bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV), worden de ondernemingsgegevens (KBO-nummer en adres van de maatschappelijke zetel) van de houder van de nummerplaat, oftewel de leasefirma meegegeven.

Om dit mogelijk te maken vergt dit wel een aanpassing van het digitale verwerkingsproces. Gemeenten en hun dienstverleners die gegevens opvragen via de MAGDA-service 'GET mobility/registrationsTitular - v1' ondervinden geen problemen, omdat MAGDA de nodige aanpassingen al heeft doorgevoerd. We hebben de dienstverleners geïnformeerd zodat zij hun systeem erop kunnen aanpassen en vanaf 1 oktober 2024 kunnen beginnen met de opvraging van deze gegevens. Enkele dienstverleners hebben deze aanpassing nog niet ingepland. Als je samenwerkt met een externe dienstverlener voor parkeerhandhaving, raden we aan dit bij hen te controleren.

Voor vragen over deze service kun je contact opnemen met de MAGDA Service Desk.

Gemeenten die op een andere manier gegevens opvragen, moeten ook de nodige aanpassingen doorvoeren. Neem bij vragen contact met ons op via info@vvsg.be.

 

Uitreiking van parkeerkaarten

Het decreet voorzag gemeenten toegang tot de Kruispuntbank voor Voertuigen voor het innen van parkeerretributies en -belastingen binnen het kader van parkeerhandhaving. Maar het innen van parkeerretributies en -belastingen voor een parkeerkaart (zoals een bewonerskaart) valt onder ‘parkeerbeheer’ en niet onder ‘parkeerhandhaving’. Om ervoor te zorgen dat gemeenten ook voor parkeerbeheer de nodige gegevens kunnen opvragen bij de Kruispuntbank voor Voertuigen, is het decreet uitgebreid met de bepaling "het uitreiken en het beheer van parkeerkaarten en -vergunningen".

Erwin Debruyne