Auteur:

Gepubliceerd op: 13-12-2023

Het programma 'Gemeente zonder gemeentehuis' stimuleert tal van lokale projecten met directe impact op de burger. Maar wat is de impact op de lokale besturen zelf, met betrekking tot digitale maturiteit en dienstverlening? Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft de Universiteit Gent de opdracht gegeven om dit te onderzoeken. Het driejarige onderzoek begint met een bevraging van alle lokale besturen in Vlaanderen, ongeacht hun deelname aan een 'Gemeente zonder gemeentehuis'-project. De resultaten kunnen dienen als benchmark voor lokale besturen en bieden inzicht in de evolutie van de lokale digitale maturiteit over de tijd.

 

Eerste bevraging

Het doel van de eerste bevraging is om inzicht te krijgen in de digitale maturiteit van alle Vlaamse lokale besturen, zowel deelnemers als niet-deelnemers aan het 'Gemeente zonder gemeentehuis'-programma. Op maandag 11 december is de bevraging per e-mail verzonden naar algemeen directeurs van alle Vlaamse lokale besturen en naar medewerkers met expertise in digitalisering en/of dienstverlening.

Hoe meer respondenten, hoe beter UGent de impact van het programma en de resulterende inzichten voor lokale besturen kan vaststellen.

  • Heb je de e-mail ontvangen? Vul dan zeker de bevraging in, die je kunt vinden in je mailbox met als onderwerp: ‘Impactmeting Gemeente zonder gemeentehuis – onderzoek UGent.’
  • Gaf je als algemeen directeur nog geen contactgegevens door van een tweede (of derde) interne of externe medewerker die goed op de hoogte is van de digitalisering en/of dienstverlening van je bestuur en die we ook kunnen bevragen? Doe dat dan zo snel mogelijk, zeker vòòr zaterdag 23 december 2023.

Lees ook het VVSG-standpunt rond de effectiviteit van projectsubsidies.

Ward Van Hal