Auteur:

Gepubliceerd op: 15-02-2023

Met ParkPAD, een nieuwe audit-tool, helpt Mobiel 21 gemeenten om parkeerbeleid naar een rationeel en strategisch niveau te tillen en mooi te integreren in hun mobiliteitsbeleid. ParkPAD is een nieuwe auditmethode, ontwikkeld in het CIVITAS-project Park4SUMP, die gemeenten helpt om hun parkeerbeleid te evalueren, bij te sturen en te herdenken als onderdeel van een breder, toekomstgericht mobiliteitsbeleid. Het is ook een instrument dat helpt om het politieke debat rond parkeren te objectiveren en dus minder emotioneel te benaderen. Op die manier wordt het strategische nut van een integraal parkeerbeleid meteen duidelijk.  

De ParkPAD-audit wordt begeleid door een expert-auditor. Via (online) enquêtes en rondetafelgesprekken brengt de getrainde auditor zowel het bestaande parkeerbeleid als de beleidsambities voor de komende jaren in kaart. Op basis van die analyse volgen een actieplan en eindrapport met concrete voorstellen voor verbetering. De auditor streeft in het hele proces steeds consensus na tussen alle stakeholders.  

Parkeermanagement gaat over zoveel meer dan auto’s parkeren. Het heeft raakvlakken met leefkwaliteit, ruimtelijke ordening, veiligheid, milieu- en klimaatimpact, sociale inclusie, multimodale bereikbaarheid, gezondheid en economische ontwikkeling. ParkPAD behandelt daarom de verschillende facetten van parkeerbeleid: beleid, uitvoering, innovatie (vb. laadpalen en parkeren, Hoppin-punten, nieuwe normen of aanbevelingen), informatie en communicatie, handhaving, en ten slotte datagebruik. Gemeenten definiëren zelf waar zij (meer) op willen inzetten, de auditor begeleidt hen in het beslissingsproces.  

Gezocht: 8 Vlaamse gemeenten voor een ParkPAD-audit  

Vanaf 2023 rolt Mobiel 21 ParkPAD breder uit. Bedoeling is om in Vlaanderen met 8 nieuwe gemeenten samen te werken om hun parkeerbeleid te analyseren en te verduurzamen met behulp van ParkPAD; 3 centrumsteden en 5 grote of kleinere gemeenten.

Staat jouw parkeerbeleid nog in de kinderschoenen, of wil je je parkeerbeleid naar een hoger niveau tillen? In beide gevallen is de audit toepasbaar.

Dien je kandidatuur in, uiterlijk 15 maart. Voor meer details neem je contact op met Patrick Auwerx, projectleider bij Mobiel 21 via parkpad@mobiel21.be.

 

Ga naar de website van ParkPAD.

Erwin Debruyne