Auteur:

Gepubliceerd op: 26-07-2024

Elke woning, gebouwd tot 2001, moet vanaf 2032 beschikken over een asbestattest. Op vandaag bestaat deze verplichting al bij de verkoop van dergelijke woningen en gebouwen. Het asbestattest wordt opgemaakt door een asbestdeskundige. Het geeft informatie over de risico's van het mogelijk aanwezige asbest in het gebouw en kadert in het Actieplan asbestafbouw van Vlaanderen.

Als lokaal bestuur kan je de opmaak van asbestattesten in je gemeente aanmoedigen door een groepsaankoop te organiseren voor je burgers. Hierdoor help je hen vlot aan een asbestdeskundige. De OVAM lanceert nu een pilootproject voor de organisatie van dergelijke groepsaankopen. 

Tussen maandag 2 september en maandag 4 november 2024 kunnen lokale besturen een subsidieaanvraag indienen om samen met de OVAM voor het eerst lokale groepsaankopen voor asbestattesten te organiseren.

Voor de oproep is een totaalbedrag van 450.000 euro voorzien. Er is financiële ondersteuning voor de organisatie van de groepsaankoop (10.000 tot 30.000 euro per project afhankelijk van het aantal inwoners) en OVAM levert ook een voorbeeldbestek aan. Het lokaal bestuur zorgt binnen het jaar voor de lokale aanbesteding en de nodige communicatie om de burgers te informeren.

Kijk op de website van OVAM voor meer informatie over de subsidie en hoe je die kan aanvragen.

 

Sara Coessens