Auteur:

Gepubliceerd op: 23-09-2024

Zorginstellingen in Vlaanderen kunnen tot 7 oktober 2024 een aanvraag indienen voor klimaatsubsidies en renteloze leningen via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Dat is een uitgelezen kans om energiebesparende maatregelen te nemen en zo bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen én toekomstige energiekosten te verlagen.
 

Wie kan aanvragen? 

Elke zorglocatie, behalve privéwoningen, komt in aanmerking voor deze subsidies en leningen. Denk aan voorzieningen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra of opvangvoorzieningen.
 

Wat moet je doen?

Je moet eerst een gratis energiescan aanvragen via het Vlaams EnergieBedrijf (VEB/Terra). Tijdens deze scan gaan energie-experts na hoe jouw gebouw energie-efficiënter kan worden. Zorginstellingen die maatregelen doorvoeren die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen, komen in aanmerking voor een volledig gratis scan.
 

Wat kan je laten subsidiëren? 

Voor grotere investeringen, zoals het vernieuwen van ramen, buitenschrijnwerk, of het isoleren van gevels en daken, kan je bij het VIPA tot 25% tot 70% van de kosten terugkrijgen. De voorwaarde is wel dat het gebouw nog minstens 25 jaar in gebruik blijft en dat de maatregelen binnen vijf jaar worden uitgevoerd.
 

Renteloze leningen?

Voor investeringen die niet gedekt worden door de subsidies, kan je een renteloze energielening aanvragen. Hier stelt het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming in 2023 en 2024 telkens tot 50 miljoen euro per jaar beschikbaar.
 

Meer informatie

Kurt Schoonbaert