Auteur:

Gepubliceerd op: 20-06-2024

Ondanks de covidcrisis, energiecrisis en galopperende inflatie (tien spilindexoverschrijdingen deze legislatuur!) zijn de meerjarenplannen van gemeenten en OCMW’s financieel in evenwicht. Dat bevestigt de jaarlijkse studie van Belfius over de gemeentelijke financiën.

De afgelopen bestuursperiode was turbulent. Door hun aanpassingsvermogen en de extra financiering van de centrale overheden doorstonden de lokale besturen deze woelige tijden. Gemeenten grepen niet naar belastingverhogingen om hun financiën op peil te houden. Belfius stipt verder aan dat de lokale investeringen daarbij overeind bleven.

Een uitdaging blijft de toenemende pensioenlast voor statutaire ambtenaren. Uit een enquête van Belfius blijkt dat slechts 4% van de gemeenten dit niet als een probleem beschouwt. Lokale besturen financieren deze pensioenlasten helemaal zelf, op een sinds het begin van deze legislatuur dotatie van de Vlaamse overheid na. De VVSG vraagt dan ook dat de centrale overheden samen met de lokale besturen een structurele oplossing realiseren voor de onhoudbaar stijgende pensioenlasten. Daarnaast vormen volgens de Belfius-enquête zeker ook de energietransitie, klimaatadaptatie en de steeds oplopende dotaties voor de politie- en hulpverleningszone een forse uitdaging voor de volgende legislatuur.

Ben Gilot