Auteur:

Gepubliceerd op: 21-10-2024

Om maatschappelijke uitdagingen effectief aan te pakken, maken overheden steeds vaker gebruik van datagebaseerde beleidsbeslissingen. Hiervoor hebben ze toegang nodig tot de best beschikbare gegevens. Omdat een groot deel van deze data in handen is van private bedrijven, kopen overheden steeds vaker data en datadiensten in.

Een recent onderzoek van de Universiteit Utrecht schetst een beeld van deze praktijk in Nederland.
 

Gebrek aan transparantie

Het is vaak onduidelijk welke gegevens overheden aankopen en hoe dat proces verloopt. Nederlandse overheden op nationaal, regionaal en lokaal niveau kopen data in, maar er is geen systematische manier om het inkoopproces te volgen of te evalueren.
 

Breder dan alleen datasets

Nederlandse overheden kopen niet alleen datasets, maar investeren ook in diensten zoals data-analyse, dashboards en monitors. Daarnaast kopen ze slimme oplossingen in waarbij data gecombineerd worden met producten.
 

Veelzijdig leverancierslandschap

De leveranciers van data en datadiensten zijn zeer divers. Dat varieert van data science bedrijven tot aanbieders van software, adviesdiensten en verenigingen. Sommige bedrijven hebben een sterke positie verworven in deze markt.
 

Beperkte samenwerking tussen overheden

Er is weinig samenwerking tussen Nederlandse overheden op het gebied van de inkoop van data. Dat biedt kansen voor verbetering, bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop en kennisdeling.
 

Oproep tot meer samenwerking en transparantie

Het onderzoek benadrukt dat er een dringende behoefte is aan meer samenwerking en transparantie in de data-inkoopprocessen van overheden, zowel in Nederland als internationaal. Meer samenwerking kan niet alleen leiden tot betere toegang tot data, maar ook tot efficiëntere uitgaven en betere beleidsbeslissingen.
 

Studiedag Data in het lokaal bestuur

Tijdens de Studiedag ‘Data in het lokaal bestuur’ zal Mirko Tobias Schäfer, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, de bevindingen van het onderzoek verder toelichten. Ontdek het volledige programma en schrijf je in.

 

Dorothee De Ganck