Auteur:

Gepubliceerd op: 21-05-2024

In 2023 lanceerde Netwerk Klimaat een oproep naar steden en gemeenten voor een begeleidingstraject rond de participatieve uitrol van warmtenetten in woonwijken of op bedrijventerreinen. Dat traject onderzoekt de kansen voor een warmtenet, en dit samen met de stakeholders uit het projectgebied. 

Meerdere steden en gemeenten stelden zich kandidaat voor het begeleidingstraject. Vier daarvan werden weerhouden en gingen met ondersteuning van Netwerk Klimaat van start. Zij kunnen hiervoor rekenen op een co-financiering van 12.500 euro voor het inhuren van de nodige expertise.

Vandaag nemen de stad Mechelen en de gemeente Heusden-Zolder de eerste stappen in de opstart van dit traject:

  • Voor de stad Mechelen betekent dit een onderzoek naar de mogelijkheden voor een warmte-eiland in het door UNESCO erkende Groot-Begijnhof. Hierbij bekijken ze de optie om brouwerij 'Het Anker' als warmtebron te gebruiken. De stad heeft het gereserveerde bedrag van 12.500 euro geïntegreerd in lopende Europese projecten in het Groot-Begijnhof.
     
  • De gemeente Heusden-Zolder onderzoekt de kansen om collectieve warmte aan te bieden in de wijk 'Onder de Poort'. Deze wijk bestaat uit arbeiderswoningen die oorspronkelijk voor mijnwerkers zijn gebouwd. Momenteel wordt in het overgrote deel van deze woningen nog gestookt met mazout. Het omvormen van deze wijk tot een tuinwijk met een collectieve warmtevoorziening zou een aanzienlijke transitie betekenen. De opdracht werd intussen gegund voor een budget van net geen 53.000 euro.

Zoek je meer informatie om zelf aan de slag te gaan met de opmaak van een lokaal warmtebeleidsplan of de uitrol van warmtenetten? Herbekijk de presentaties die tijdens VVSG Klimaatdag gegeven werden.

Thomas Pluymers