Auteur:

Gepubliceerd op: 27-05-2024

Op 27 mei is een wijziging aan het Koninklijk Besluit van 6 juli 1987 over de inkomensvervangende en integratietegemoetkoming gepubliceerd. Deze wijziging beoogt de vrijstelling van specifieke types van presentiegelden bij de berekening van tegemoetkomingen aan personen met een handicap.

Voor lokale mandatarissen betekent dit dat er met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar geen beperkingen meer zijn op het combineren van de hierboven bedoelde vervangingsinkomsten en presentiegelden voor gemeente- of OCMW-raadsleden. Dit geldt ook voor presentiegelden als lid van adviesorganen, zoals gemeenteraadscommissies, die door deze raden zijn aangesteld.

Er zijn nog steeds te veel juridische en andere drempels voor mensen met een handicap om een lokaal mandaat of andere activiteiten uit te oefenen. We waarderen daarom het initiatief van Vlaams parlementslid Ann De Martelaer, die dit via het federale kabinet van minister Karine Lalieux heeft geregeld. Dit brengt de behandeling van federale tegemoetkomingen op één lijn met de gunstige regeling voor veel andere vervangingsinkomens.

David Vanholsbeeck