Auteur:

Gepubliceerd op: 08-11-2022

De energiecrisis zorgt voor veel uitdagingen, maar is ook een uitgelezen kans om structureel werk te maken van het verminderen van het energieverbruik en zo de klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen. 

Zowat alle lokale besturen zijn gewoon om naar de doelgroep van de eigen inwoners te werken. Niet overal is het al gebruikelijk om ook een actieve dienstverlening naar bedrijven uit te bouwen. Nochtans is het daar soms mogelijk om met gerichte inspanningen meer energie te besparen (of een groter potentieel aan hernieuwbare energie te realiseren). Nu bedrijven en handelaars soms zelfs overwegen om te sluiten omwille van de hoge energieprijzen, is het hét moment om hen te benaderen. 

In de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat zijn verschillende voorbeelden te vinden: 

  • Energiecoaching KMO's is een project vanuit Denderleeuw, Ronse en Zottegem, met steun van provincie Oost-Vlaanderen, intercommunale Solva en Unizo.
  • Ook bij Interwaas is er een regionaal initiatief 'energiescan en coach voor bedrijven', waarvoor samengewerkt wordt met een externe dienstverlener.
  • tot slot toont de gemeente Hulshout dat je niet groot hoeft te zijn om op dit thema actief te zijn. De gemeente heeft eind vorig jaar een eigen subsidiereglement rond energie-audits in het leven geroepen.

Eerder kon je bij VVSG Netwerk Klimaat al de volgende inspiratie opdoen: 

  • de laatste webinar van 2021 ging over 'aan de slag met bedrijven in je klimaatbeleid'. Alle webinars zijn te herbekijken.
  • een thematische ondersteuning rond PV-panelen op grote daken vind je met het project zonnecoach in Gent (incl. bestektekst).

Heb je zelf ook een initiatief gericht naar bedrijven? Deel ook jouw ervaringen via de praktijkendatabank Klimaat.

Maarten Tavernier