Auteur:

Gepubliceerd op: 03-06-2022

Omwille van de corona-pandemie werd er door de FOD Financiën  in 2020 en 2021 enkel ondersteuning op afstand (telefonisch, beeldbellen,…) geboden aan die belastingplichtigen die vragen hadden bij hun (al dan niet vooraf ingevulde) belastingaangifte. Voor sommige mensen was dit onvoldoende.

Daarom werd er door de VVSG elk jaar sterk op aangedrongen bij de FOD Financiën om bij de lokale besturen – zoals in het verleden – fysieke zitdagen te organiseren voor hun basisdienstverlening, nl. ondersteuning bij vragen en problemen rond belastingaangiften  voor personen die o.m. omwille van hun kwetsbaarheid of hun beperkte digitale kennis of toegang nood hebben aan hulp van een medewerker van de FOD FIN.

In de 2 voorgaande jaren bleef de FOD Financiën vrijwel enkel inzetten op hulp op afstand, doch in de periode voor het indien van de aangifte in 2022, worden er opnieuw lokale zitdagen georganiseerd.

De inspanningen vanuit de VVSG resulteren vandaag in de vraag van 252 Vlaamse lokale besturen (84%)  om dergelijke zitdagen te organiseren. We hopend dat dit allemaal vlot loopt en gaan ervan uit dat ook de komende jaren de wil bij de FOD Financiën aanwezig blijft, om hun basisdienstverlening dicht bij de mensen te houden. De VVSG zal hierover alleszins mee waken.

Peter Hardy