Auteur: Elke de Taeye
Gepubliceerd op: 24-08-2022
De stijgende energieprijzen laten zich steeds meer voelen, daarom is iedereen op zoek naar maatregelen om de energiefactuur waar mogelijk toch te doen dalen, zo ook de lokale besturen. De afgelopen periode kwamen dergelijke noodmaatregelen vaker in de kijker. We geven hieronder een kort overzicht en zijn benieuwd naar hoe jouw gemeente met de energiecrisis om probeert te gaan.
Nood aan snelle actie
Steden en gemeenten ondernemen al enige tijd actie rond klimaat en energiebesparing, maar de ingrepen zijn vaak tijdsintensief. De impact van hun beleid zal pas op langere termijn te zien zijn. Het is namelijk niet mogelijk om bijvoorbeeld alle eigen gebouwen in één keer klimaatneutraal te maken. Daarom zijn verschillende besturen op zoek gegaan naar maatregelen om op korte termijn energie te kunnen besparen en zo hun energiefactuur enigszins binnen de perken te houden.
Dit beleid zal belangrijk zijn want de uitdaging om de begrotingen van 2023 in het najaar in orde te krijgen zal groot zijn. De bank Belfius raamde vorige maand nog dat de energiefactuur van de steden en gemeenten dit jaar al 105 miljoen euro hoger zal uitvallen en het ziet er niet meteen naar uit dat de prijzen nog dalen.
Maatregelen die jouw gemeente ook kan toepassen
Hieronder vind je een overzicht van enkele noodmaatregelen die steden en gemeenten al namen. Heeft jouw lokaal bestuur andere maatregelen genomen die collega besturen kunnen gebruiken? Laat het ons zeker weten via netwerkklimaat@vvsg.be.
1. Straatverlichting
Onder ander de gemeente Evergem gaat haar straatverlichting uitschakelen tussen middernacht en vijf uur`s ochtends. Door de straatverlichting na middernacht te doven wil Evergem 160.000 euro besparen. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijven de straatlampen wel branden. In een stad als Gent zou een uur de straatverlichting doven een besparing op jaarbasis van 400.000 euro betekenen, aldus schepen Filip Watteeuw. In Kortrijk wil men een besparing van 35% of 1921 MWh realiseren door de verlichting selectief te doven tussen 23 en 6 uur van zondag tot donderdag, rekening houdend met de kernen van de stad en deelgemeenten en verkeersveiligheid.
2. Temperatuur zwembad
In Genk verlaagde men de temperatuur van het zwembad van 29°C naar 28,5°C. Momenteel wordt er ook gekeken of dit eventueel naar 28°C kan. De precieze besparing moet nog berekend worden. Als bijkomende maatregel zullen de douches ook een graadje lager worden gezet. In Oostkamp zal men ook de douchetijd beperken.
3. Timers voor oude toestellen
Het is niet mogelijk om alle oude toestellen die voor elektriciteitsverlies zorgen, direct te vervangen. Daarom heeft gemeente Oostkamp besloten om timers te installeren op dergelijke toestellen in de jeugdlokalen.
4. Sensibiliseren van personeel en vrijwilligers
Een andere maatregel die we vaak zien terugkomen, is het sensibiliseren van het eigen personeel en vrijwilligers zoals monitors van jeugdbewegingen. We zullen namelijk allemaal zorgvuldiger moeten omspringen met ons energieverbruik. De temperatuur moet wat lager en de lichten kunnen niet zomaar aan blijven. Dergelijke zaken worden met het personeel besproken.
5. Gebruik fonteinen
Het gebruik van fonteinen kunnen in we deze tijden ook (tijdelijk) afbouwen of zelfs stilleggen, een maatregel die de stad Genk al in het verleden nam en de stad Halle voor kiest. Dergelijke impact helpt ook in kader van de droogteproblematiek waar we afgelopen zomer mee geconfronteerd werden.
In Brugge legt schepen Minou Esquenet in september een nota voor die alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te doen dalen, bundelt.
6. Aanpassen winterse evenementen
Een aantal gemeenten kondigden al aan dat hun geplande ijspiste voor deze winter geschrapt zou worden. In Jabbeke zal er een kunstmatige curlingbaan en een winterbar staan. De kostprijs voor de ijspiste zou stijgen van 44.000 naar (minstens) 70.000 euro. In Nieuwpoort zal de ijspiste vervangen worden door een rolschaatsbaan. Andere voorbeelden waar een schrapping al beslist werd zijn Ieper, Brasschaat, Wommelgem, Tienen en Aarschot.
Kerstverlichting is een item die niet achterwege gelaten wordt. De meeste lokale besturen maken ondertussen ook gebruik van LED-verlichting om de kerstsfeer te creëren. Maar dat wil niet zeggen dat er geen marge voor besparing is. In Kortrijk voorziet men om 50% minder branduren te voorzien dan vorig jaar, door de periode te beperken tot 32 in plaats van 52 dagen, de uren te beperken van 15 tot 23u30 en de locaties te beperken tot de kernen van de stad en deelgemeenten.
Meer
Op lange termijn kunnen de bovenstaande acties ook een duurzaam karakter krijgen, want ze blijven natuurlijk ook een positieve impact hebben op het energieverbruik.
Meer weten, of de praktijken van jouw lokaal bestuur delen met collega's in andere gemeenten? Contacteer netwerkklimaat@vvsg.be.