Auteur:

Gepubliceerd op: 19-06-2024

In Vlaanderen vinden we jaarlijks meer dan 311.000 ton gft-afval terug tussen het restafval. Dat blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). We verspillen het vaakst brood, groenten en fruit, elk goed voor meer dan 35.000 ton. Helaas belandt ook meer dan 30.000 ton bereide gerechten in de vuilnisbak. Hierdoor horen we, zonder het te beseffen, bij de top als het op wegwerpen van voedsel aankomt. Een titel die we liever niet dragen. Hoog tijd om hier iets aan te doen!
 

Voedsel is goed, verspillen is fout

Daarom verenigen een groot deel van de Vlaamse afvalintercommunales zich in een gezamenlijke campagne om voedselverspilling tegen te gaan. Met de steun van OVAM, Vlaco, Interafval en Foodwin willen ze er een sport van maken om geen voedsel meer weg te gooien. Met ludieke spots op regionale tv en een bijhorende sociale media-campagne 'Voedsel is goud, verspillen is fout' vestigen ze de aandacht op dit belangrijke thema. Inclusief handige tips slim aan te kopen, goed te bewaren en restjes te redden.
 

Verspreid de boodschap

Helpt jouw lokaal bestuur de boodschap mee te verspreiden? Bekijk hier de spot en download de beelden die vrij te gebruiken zijn. Meer informatie over de campagne, tips om voedselverspilling tegen te gaan en inspirerende recepten vind je op de campagnewebsite.

Mira Wyverkens