Auteur:

Gepubliceerd op: 18-09-2024

Vanaf vandaag stellen 111 Vlaamse steden en gemeenten weer alles in het werk om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) bekend te maken bij hun inwoners. Tijdens VVSG’s Week van de Duurzame Gemeente hijsen ze naar goede gewoonte de SDG-vlag en zetten ze lokale duurzame helden in de kijker. De campagne wil meer doen dan sensibiliseren. Deelnemende gemeenten engageren zich ook om wensen voor een duurzaam 2030 te verzamelen bij hun burgers.
 

Lokale activiteiten

Via ontelbare creatieve lokale activiteiten zullen de helden en andere burgers hun duurzame dromen tot bij de burgemeester brengen tijdens de campagneweek. Zo gaat stad Scherpenheuvel-Zichem videoboodschappen opnemen in lokale scholen, waarin leerlingen vertellen over hun dromen voor een duurzaam 2030. In Brasschaat werden burgers eind vorig jaar al opgeroepen om hun duurzame dromen te delen. Bijna 2000 mensen brachten hun stem uit. Tijdens de campagneweek worden de 10 ‘populairste’ wensen breed in de kijker gezet, ook bij de gemeenteraad. Ontdek alle initiatieven van de duurzame gemeenten in de digitale kalender.
 

Ambassadeur Christophe Deborsu

De VVSG schakelde auteur en wetstraatjournalist Christophe Deborsu in als ambassadeur. Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente bezoekt Christophe duurzame initiatieven in Knokke-Heist, Pelt, Scherpenheuvel-Zichem, Balen en Lubbeek. Hij trakteert lokale mandatarissen, helden en vrijwilligers op SDG-pralines en gaat met hen in gesprek over de SDG’s en de heel concrete manieren waarop ieder van ons een steentje kan bijdragen.
 

De SDG's als kompas voor lokaal beleid

In tegenstelling tot voorbije edities – met focus op bijvoorbeeld klimaat, inclusie en onderwijs – schuift de editie van 2024 geen thema of SDG naar voor maar krijgen deelnemende gemeenten vooral inspiratie en tools aangereikt om hun lokale beleidsplannen integraal te verduurzamen. Aan de vooravond van de laatste legislatuur richting horizon 2030 zal die aanmoediging niet op een koude steen vallen. In een recente bevraging door de VVSG geven 60% van de gemeenten aan dat ze van plan zijn de SDG’s te gebruiken als kapstok voor hun nieuw meerjarenplan. 40% monitort de vooruitgang op de SDG’s, een verdubbeling tegenover vorig jaar. Tijdens de campagneweek verspreidt de VVSG onder andere een video waarin Deinze, Halle en Harelbeke vertellen hoe zij al aan de slag gingen met de SDG’s als kompas of toets voor hun beleid. De Duurzame Gemeenten kunnen op 24 september ook deelnemen aan een webinar over duurzaamheidstools voor lokale besturen.
 

SDG’s?

De Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en haar 17 SDG’s werd in 2015 ondertekend door België en 193 andere landen. De SDG’s verenigen internationale afspraken rond armoedebestrijding, klimaatverandering, verstedelijking, … en roepen op tot integrale actie. We hebben nog minder dan 6 jaar om de SDG’s te realiseren. In het licht van maatschappelijke uitdagingen is het belangrijker dan ooit dat we nu werk maken van duurzame ontwikkeling. Vlaamse steden en gemeenten werken dagdagelijks aan de realisatie van de SDG’s en worden internationaal erkend als pioniers in de lokale vertaling van de Agenda 2030. De Vlaamse Week van de Duurzame Gemeente inspireerde al lokale besturen (en hun koepelverenigingen) in NederlandLetland, Bolivia, Senegal en Kameroen om in september een gelijkaardige campagne op poten te zetten.

 

 

Nathalie Debast