(c) woonzorgnetwerk Edegem
(c) woonzorgnetwerk Edegem

Auteur:

Gepubliceerd op: 11-09-2024

Woonzorgcentra zetten logistieke medewerkers in als ondersteuners in de zorg om de druk op de zorgverleners te verlichten. Een nieuw Koninklijk Besluit over de activiteiten van het dagelijkse leven maakt dat sinds het voorjaar mogelijk. De eerste resultaten laten zien dat met aanpassingen in de arbeidsorganisatie de werkdruk vermindert.
 

Nieuwe wetgeving

Sinds het voorjaar is het Koninklijk Besluit over de Activiteiten van het Dagelijks Leven (KB ADL) in werking. Die wet maakt het mogelijk dat logistiek medewerkers als ondersteuner zorgtaken kunnen uitvoeren. De eerste ervaringen zijn voorzichtig positief. Dat blijkt uit een druk bijgewoonde VVSG-bijeenkomst van zorgverantwoordelijken uit de publieke woonzorgcentra (WZC). Zorg Izegem, Mintus Brugge, en Zorgbedrijf Meetjesland stelden hun eerste resultaten voor aan collega-WZC's.

De versoepeling van de Belgische wetgeving op de uitoefening van de zorgberoepen maakt het mogelijk om de druk op het zorgpersoneel te verlichten. Logistieke medewerkers kunnen voortaan basistaken overnemen van collega’s met een zorgdiploma. Die taken waren voorheen exclusief voorbehouden voor zorgprofessionals. Het gaat om het helpen bij maaltijden, bedden verversen, hulp bij het geven van voeding en het toedienen van geneesmiddelen.
 

Vermindering werkdruk

De nieuwe wetgeving is een kans voor het verminderen van de werkdruk in de zorg. De WZC's zetten de zorgondersteuners op maat in bij de bewoners waar het kan. Het zorgt voor aanpassingen in het takenpakket en een andere manier van werken. Duidelijke afspraken en bijkomende opleiding van de logistieke ondersteuners blijken cruciaal om de kwaliteit van zorg te waarborgen.
 

Doorgroeikansen

De rol van zorgondersteuner creëert interne doorgroeimogelijkheden voor logistieke medewerkers. Sommige logistici ontdekken hun eigen talenten en geven aan een zorgopleiding te willen volgen.

Publieke WZC's gaan voorzichtig te werk bij de toewijzing van zorggerelateerde taken aan de diverse beroepsgroepen. Nog lang niet alle ouderenvoorzieningen zijn gestart met de mogelijkheid die het KB ADL biedt. Sommigen kijken voorlopig nog even de kat uit de boom.  Lees het verslag van de VVSG-bijeenkomst (enkel voor leden).

Mike Deschamps