Auteur:

Gepubliceerd op: 15-05-2024

Momenteel zijn er in totaal 32 openstaande oproepen binnen het LIFE-programma, het Europese subsidieprogramma voor milieu, natuur en klimaat. LIFE omvat vier deelprogramma’s, elk met verschillende onderwerpen. Het eerste deelprogramma richt zich op natuurbescherming en -herstel, terwijl de andere drie vooral gericht zijn op het faciliteren van de overgang naar een duurzame en klimaatneutrale economie. Vooral het deelprogramma rond de transitie naar schone energie (CET) bevat interessante oproepen voor lokale besturen. Het doel van het CET-programma is om de overgang naar een energie-efficiënte, op hernieuwbare energie gebaseerde, klimaatneutrale en veerkrachtige economie te bevorderen. Drie specifieke oproepen lijken bijzonder relevant:

  • RENOPUB richt zich op de energetische renovatie van publieke gebouwen.
  • PRIVAFIN beoogt innovatieve financieringsregelingen op te zetten die particuliere financiering benutten voor investeringen in duurzame energie.
  • ENERCOM gaat over het opzetten van energiegemeenschappen door publieke overheden.

De cofinanciering voor het CET-programma kan oplopen tot 95%. Voor de meeste oproepen is de deelname van minstens drie partners uit drie lidstaten vereist. De aanvraagprocedure verloopt via het Europese Funding & Tenders-portaal, waar je ook meer informatie vindt over het aanvraagproces, de evaluatie en de ondertekening van subsidies. Je kan een aanvraag indienen tot 19 september.

Toets je jouw projectidee graag af? Meld het via ons aanmeldloket of stuur een e-mail naar leen.vandermeeren@vvsg.be.

 

Leen Van der Meeren