Auteur:

Gepubliceerd op: 15-07-2024

Volgens het hemelwaterplan van de stad kon er in de wijk de Spaanse Kroon nog veel onthard en vergroend worden om de waterhuishouding te verbeteren. Daarom nam Leuven in 2022 het initiatief om de wijk te vernieuwen via het Europese Life PACT 2030 project, dat wordt afgerond in 2025.

Begin 2022 startte het project met een brede bevraging, workshops en infomomenten voor bewoners. Vanaf het voorjaar van 2023 kregen zij ondersteuning bij klimaatvriendelijke acties in hun tuin. Een externe aannemer voerde straatwerken uit, zoals asverschuivingen, wegversmallingen en de aanleg van een duidelijke wijkinrit om het verkeer te remmen. Sommige straten werden eenrichtingsverkeer, waardoor ruimte vrijkwam voor ontharding en vergroening. Er werden groenvakken, klimaatbestendige bomen en regenwateropvang voorzien. Regenwater wordt geïnfiltreerd in beplante zones, met overstorten voor piekbuien. Bewoners worden aangemoedigd om 'hemelwaterneutraal' te worden via subsidies en wijkchallenges.

Zoals elk project, kende ook dit initiatief uitdagingen. Tijdens een infosessie werden zorgen geuit over parkeerdruk, maaibeheer en verkeersveiligheid. Ook het schrappen van de stoepen was voor sommige inwoners een moeilijke boodschap. Om aan deze zorgen tegemoet te komen, werd het ontwerp gedeeltelijk aangepast met onder andere bijkomende wandelzones en verbeteringen aan de eenrichtingsstraten.

Wil je meer te weten komen over de Spaanse kroon of ben je benieuwd naar vergelijkbare klimaatinitiatieven? Bekijk dan de praktijkendatabank klimaat van de VVSG.

Zelf een interessante klimaatpraktijk? Laat het weten via netwerkklimaat@vvsg.be. 

 

Anna De Boeck