Auteur:

Gepubliceerd op: 24-02-2022

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) lanceert haar achtste oproep voor klimaatsubsidies. Je hebt een energiescan laten uitvoeren en wil hier graag verder mee aan de slag gaan? Dan kan je nu klimaatsubsidies aanvragen voor deze energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd groter dan vijf jaar. De uiterste indieningsdatum van de achtste oproep is 14 maart 2022. Lees de officiële oproepingsbrief.
 

Hoe vraag ik klimaatsubsidies aan?

Dien je aanvraag in via het digitaal platform TERRA. Na aanmelding klik je onderaan de startpagina rechtstreeks door naar de maatregelen van jouw energiescan en dien je vervolgens de bijhorende subsidieaanvraag in. Let er wel op dat je voor elke aparte energiescan een aparte subsidieaanvraag moet indienen. Lees meer over de voorwaarden en het indienen van de aanvraag.

Mis de trein niet! In 2022 zijn de klimaatsubsidies van het VIPA ook combineerbaar met betoelaging die het Vlaams Energiebedrijf (VEB) zelf verstrekt (‘relancesteun’). Sommige maatregelen kunnen hierdoor zelfs tot 75% gesubsidieerd worden. Met de relancesteun kunnen ook  maatregelen gesubsidieerd worden die geen klimaatsubsidies kunnen krijgen.
 

Kies voor ondersteuning door VIPA en VEB

VIPA wil zoveel mogelijk ondersteunen bij de realisatie van deze energiebesparende maatregelen. Samen met het VEB bieden zij hiervoor een aantal diensten aan:

  • Relancesteun
    Ontdek hoe je steun aanvraagt en welke werken in aanmerking komen. Meer detail over de werkwijze lees je in dit stappenplan. Nog vragen hierover? Schrijf in voor de webinar over relancesteun voor zorg- en welzijnsvoorzieningen op dinsdag 8 maart 2022 van 9.30 tot 11 uur.
     
  • Raamcontracten
    Doe een beroep op de raamcontracten en maak je geen zorgen omtrent de (eventuele) openbare aanbesteding, de kwaliteit van uitvoering, de afspraken met de studiebureaus, de controle en opvolging, … .

    Als je onmiddellijk wil overgaan tot bestellen, ga naar het Portaal Energie-Efficiëntie. Via dit portaal krijg je na registratie meer informatie over een specifieke dienst. Je bestelling is pas definitief na het ondertekenen en opladen van de algemene voorwaarden.
     
  • Energieprestatiecontracten
    Binnen een energieprestatiecontract (EPC-contract) ondersteunt een derde partij je in het op korte termijn uitvoeren van een pakket aan energiebesparende maatregelen en een deskundige opvolging van de energiebesparing. VEB helpt je hierbij graag op weg.

    Stap je in een EPC-traject dan heb je recht op subsidie van het VIPA. Deze is combineerbaar met de klimaatsubsidies energiebesparende maatregelen. Vraag hier jouw subsidies aan. 

    Hier vind je het volledig overzicht van het dienstenaanbod van het VEB.
     
  • Luchtkwaliteit
    Energetische renovatie en aandacht voor luchtkwaliteit dienen hand in hand te gaan. VIPA ondersteunt je graag in dit proces. Op hun website en in Weliswaar vind je alvast enkele tips. Via de raamcontracten van het VEB kan je nu ook een ventilatieaudit aanvragen.
     
  • ETS-maatregelen die niet meer gesubsidieerd kunnen worden via het Vlaams Klimaatfonds
    De energiescan biedt per energiebesparende maatregel een overzicht van alle premies waar deze maatregel recht op heeft. Daarnaast biedt VIPA een overzicht van mogelijke alternatieve financiering voor de specifieke maatregelen die niet langer via het Vlaams Klimaatfonds gesubsidieerd kunnen worden.
     

Vragen?

Heb je vragen over de subsidies? Contacteer Saskia Peeters (02 553 93 93) of via klimaat.vipa@vlaanderen.be.
Heb je vragen over het gebruik van Terra? Contacteer het VEB via telefoon (02 421 32 00) of terra@veb.be.

 

Kurt Schoonbaert